Το ΔΝΤ συμβουλεύει την… ΕΚΤ

584

 

Νέα παρέμβαση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης πραγματοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ένα «έγγραφο εργασίας» ομάδας οικονομολόγων.Σ’ αυτό, το Ταμείο παρουσιάζεται αντίθετο σε μια ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Όπως υποστηρίζει, μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξει τα κέρδη των τραπεζών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιστωτική επέκταση και ουσιαστικά να τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν και τα αρνητικά επιτόκια μέχρι αυτή τη στιγμή δρουν θετικά στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια που δίνει η ΕΚΤ για τις καταθέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην κεντρική τράπεζα πιθανόν να επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει σαφώς υποχωρήσει και αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υψηλό ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, υπογραμμίζει το ΔΝΤ. Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις τράπεζες εάν δεν αναπροσαρμοστούν τα επιτόκια χορηγήσεων ή εάν οι πελάτες των τραπεζών αποσύρουν καταθέσεις. Η μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών θα μπορούσε να περιορίσει την πιστωτική επέκταση, επισημαίνει το Ταμείο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια