Το ΔΝΤ βάζει στο απόσπασμα τις τράπεζες

Μοχλός πίεσης το AQR για το χρέος

382

Στο προηγούμενο φύλλο της «axianews» είχαμε αναφερθεί διεξοδικά σε ένα θέμα που αναδεικνύεται τελευταία στην Ελλάδα και αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτές οι αναφορές (που τις εχουμε επισημάνει και στο παρελθόν) είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού στην ουσία αφορούν την αξιοπιστία της διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανοίξει στόματα για τα όσα έχουν γίνει στις τράπεζες της Ελλάδας. Η ομερτά των τραπεζιτών έσπασε και πλέον ο ένας καρφώνει τον άλλο! Έχουν υπάρξει και επιστολές, όπως έχουμε αναφέρει, με «καρφώματα» που δείχνουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης.

Αυτά τα «καρφώματα» έρχονται από νυν στελέχη των τραπεζών, που θέλουν να «κάψουν» συναδέλφους τους, από παλιά στελέχη που θέλουν να ξαναμπούν στο «παιχνίδι», και από στελέχη που έχουν ως στόχο να διατηρήσουν την «καρέκλα».

Δηλαδή, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουμε και τα «καρφώματα» που έρχονται παράλληλα με τους ελέγχους της Δικαιοσύνης.

Το Ταμείο ζητεί αυστηρό έλεγχο

Αυτή η ομερτά και οι επιστολές, έχουν φτάσει φυσικά, περαν της ΕΚΤ και του εποπτικού του μηχανισμού του SSM, και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπήρξαν δηλαδή, στελέχη των ελληνικών τραπεζών που ενημέρωσαν καταλλήλως τη Λαγκάρντ και τον Τόμσεν για τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα; Το ΔΝΤ να βρίσκει «πάτημα» και να ζητεί να γίνει έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, το λεγόμενο AQR. Οι καταγγελίες δηλαδή, μέσω των επιστολών, ενισχύουν την άποψη που έχει εκφράσει το ΔΝΤ για το ελληνικό banking, που ζητεί επιπλέον ανακεφαλαιοποιήσεις. Μάλιστα, το ταμείο έχει καταφέρει να βάλει προς συζήτηση αυτό το θέμα στην τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τι είναι τα AQR

Για να καταβάλουμε τι βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, τα AQR (Asset Quality Review) είναι ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Στο AQR δίνεται έμφαση στα χρηματοδοτικά ανοίγματα, στις εξασφαλίσεις αλλά και τον κίνδυνο που περιέχει κάθε δάνειο. Τα AQR σε γενικές γραμμές καταδεικνύουν την κατάσταση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Μπορούν αυτοί οι έλεγχοι να δείξουν ότι ένα τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ή όχι πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση. Μάλιστα, η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθούν και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, που θα δώσουν έμφαση στα «κόκκινα» δάνεια.

Γιατί δεν θα γίνουν τα AQR

Πληροφορίες της «axianews», πάντως, αναφέρουν ότι τα AQR δεν θα γίνουν. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, δεν θα το επιτρέψει η ΕΚΤ και ο εποπτικός μηχανισμός, SSM. Αν γίνει στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει και σε μια σειρά χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Και η ευρωτράπεζα δεν θέλει να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Γνωρίζει, δηλαδη, τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης. Ο SSM θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

Δεύτερον, στην ΕΚΤ δεν θέλουν να φανεί ότι ελέγχεται έμμεσα ο Ντράγκι, καθώς έχει υπό την εποπτεία του και το ελληνικό banking. Γενικότερα, η Φρανκφούρτη δεν θέλει να δείξει ότι είχε αφήσει εκτός ελέγχου την κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια και κάποιοι έκαναν «πάρτι».

Τρίτον, δεν θέλουν οι Γερμανοί, για τους δικούς τους (πολιτικούς και τραπεζικούς λόγους).

Τέταρτον, δεν θα το επιτρέψουν οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών. Οι περισσότεροι μετρούν ηδη ζημιές από την τοποθετησή τους στις ελληνικές τράπεζες κατά τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίων. Κι αυτό γιατι οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκαν να χάνουν έως και 90%.

Στην πλειοψηφία τους οι βασικοί μέτοχοι είναι Αμερικανοί. Αν γίνει το AQR και χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να βάλουν επιπλέον χρήματα και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι για κατι τέτοιο. Και ο Watsaκαι ο Paulson έχουν σύμμαχο έναν ακόμα μέτοχο ελληνικής τράπεζας. Τον Ross που έχει επενδύσει στην Eurobank, αλλά ταυτόχρονα είναι υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, έχοντας παράλληλα και μεγάλη επιρροή στο ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ πιέζει για να πάρει το χρέος

Εννοείται πως το ΔΝΤ θα πιέσει για το AQR. Και θα πιέσει και στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αρχές Οκτωβρίου

Υπάρχει, όμως, η αίσθηση ότι το ΔΝΤ έχει βάλει στο τραπέζι τον έλεγχο στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις. Αντάλλαγμα, να αποσπάσει τη λύση για το ελληνικό χρέος από τους Ευρωπαίους, που θα επιτρέψει στο Ταμείο να αποκαταστήσει και τη διεθνή φήμη του που έχει πληγεί με την υπόθεση της Ελλάδας, λόγω και των δικών του λαθών και εμμονών.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια