Το βιβλίο που θα γράψει (κάποτε) ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

344

Ακολουθεί μάλλον… αντιδημοφιλές μωσαϊκό σκέψεων και ρητορικής προβληματισμού. Περί Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο λόγος, στον απόηχο και του πρόσφατου Eurogroup, με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα του ελληνικού χρέους. Και το σύνηθες… ανάθεμα προς τον άνθρωπο που (μάθαμε να) μισούμε, καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας επταετούς εθνικής κρίσης.

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης, δημοσιογράφος, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ένας πολιτικός της συγκυρίας, που, ακόμη κι αν δεν υπήρχε, η Ευρώπη θα τον είχε εφεύρει. Μετά βεβαιότητας θα τον είχε εφεύρει η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο (μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ) που γέννησε η χώρα η οποία προκάλεσε δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας εξαιρετικά σκληρός και ρεαλιστής άνθρωπος. Έτσι κατάφερε να επιβιώσει, μετά την απόπειρα δολοφονίας που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Και από τότε, για σχεδόν 30 χρόνια, δίνει καθημερινά μάχη με το πεπρωμένο. Και το κοιτάζει στα μάτια, εξηγώντας του (του… πεπρωμένου) ότι τελικά το νίκησε. Όσοι προσπάθησαν να πολεμήσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να τον δαιμονοποιήσουν, πολύ απλά… ηττήθηκαν. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά. Επειδή κανείς δεν είχε τη στοιχειώδη ψυχραιμία να τον «διαβάσει» ως άνθρωπο.

Έτσι, πέφτουμε μονίμως από τα σύννεφα. Και τον χρησιμοποιούμε ως το «αναγκαίο κακό» της ελληνικής κρίσης. Κι όμως, προτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνει κυνικός, ήταν ένας από τους εμπνευστές της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Όχι της οικονομικής. Της πολιτικής. Στη διαδρομή του, ωστόσο, δεν βρήκε πολιτικά μεγέθη ικανά να τον παρακολουθήσουν. Βρήκε… παιδική χαρά. Όσο για εμάς, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γράψει βιβλίο με τις εμπειρίες του από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες της περιόδου της κρίσης.

Και, φυσικά, το βιβλίο θα… κόψει εισιτήρια.

Twitter@EmOikonomidis

Facebook: Manos Oikonomidis

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια