Το Άγιον Όρος «ταξίδεψε» στην Πόλη

691

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στην κεντρική οδό του Πέρα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννη Μπουτάρη και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Ευάγγελου Σέκερη.

Οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημιουργών περιγράφονται ως βαθιά ανθρώπινα βιωματικά έργα κοινωνικού ντοκουμέντου
Οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημιουργών περιγράφονται ως βαθιά ανθρώπινα βιωματικά έργα κοινωνικού ντοκουμέντου

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερις φωτογράφοι, ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Πολωνία, ο Zoran Purger από τη Σερβία και ο Zoran Purger από τη Ρωσία. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν επισκεφθεί το Όρος από το 1975.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Βαγγέλης Ιωακειμίδης, το Άγιον Όρος υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης με γήινα στοιχεία που κλίνει προς το θείο. Γι’ αυτό και στο φαντασιακό, ιδιαίτερα των Ελλήνων, το Άγιον Όρος αποτελεί ένα σύμβολο, το οποίο φέρει φορτίο ιστορικό, πολιτικό, πνευματικό και πρωτίστως βέβαια θρησκευτικό.

Με μια βιωματική προσέγγιση, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τέσσερις φωτογράφοι ακολουθούν ένα προσωπικό τους ταξίδι, χωρίς να μετέχουν σε κάποια αποστολή ειδικού σκοπού και προσεγγίζουν τον Άθω βιωματικά. «Έτσι, το βλέμμα τους είναι πιο άμεσο, απογυμνωμένο από τις πολλαπλές διαστάσεις που έχει για όποιον αντιλαμβάνεται την ιστορία και τη σημασία του Αγίου Όρους» σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης.

Οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημιουργών περιγράφονται ως έργα κοινωνικού ντοκουμέντου, βαθιά ανθρώπινα, που προέκυψαν μέσα από τα πολλά ταξίδια που έκανε κάθε φωτογράφος. Ο Ali Borovali είναι ένας γνωστός Τούρκος φωτογράφος, μουσουλμάνος στη θρήσκευμα, που μένει στην Κωνσταντινούπολη και πήγε για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος το 2001 για μια σειρά φωτογραφιών που ήθελε να συμπεριλάβει σε διεθνή έκθεση. «Η εθνικότητα και η θρησκεία μου δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο και κάθε φορά γίνομαι δεκτός με θέρμη από τους μοναχούς. Θεωρώ ότι για πολλούς αιώνες οι κάτοικοι αυτού του ιερού βουνού μοιράζονται μια κοινή ιστορία με τους προγόνους μου», λέει ο 57χρονος φωτογράφος, που ξεχωρίζει τρία «μοναστικά ιδεώδη» στην αθωνική πολιτεία, τις αρετές της αγνότητας, της φτώχειας και της υπακοής.

Ο Valery Bliznyuk σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης της Μόσχας, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 16 εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα: «Monastyr St. Paul on Mount Athos», «From the Solovki to the Aegean Sea», «Deserts New Trevaida Athos».

Ο Πολωνός Zbigniew Kosc σπούδασε φωτογραφία και γραφιστική στην Gerrit Rietveld Academie και είναι γνωστός για τις φωτογραφίες του στον Αθω και τη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας. Το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο «Athos» εκδόθηκε στη Ζυρίχη το 1988.

Ο Σέρβος Zor an Purger από το 2007 συνεργάζεται με την Αγιορείτικη Φωτοθήκη, ενώ την περίοδο 2012-2013 ήταν επισκέπτης καθηγητής φωτογραφίας στον Τομέα Μέσων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Singidunum στο Βελιγράδι. Μια από τις σημαντικότερες εργασίες του αποτελεί η έκθεση με τους θησαυρούς της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τεχνική cibachrome. Το 2014 η έκθεσή του με τίτλο «Existence in parallel time line» ήταν αφιερωμένη στο Άγιον Όρος.

Η έκθεση στο Σισμανόγλειο συνδιοργανώνεται από την Αγιορείτικη Εστία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια