Τον πέλεκυ της ελληνικής φορολογίας θα αντιμετωπίσουν 60.000 επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στα Βαλκάνια

717

Σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η Κομισιόν δήλωσε πως η φορολόγηση του επιχειρηματία γίνεται όχι ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης, αλλά ανάλογα με το κράτος που έχει τις στενότερες οικονομικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ανέφερε στην ερώτηση του πως το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν 60.000 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) από Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία, λόγω εξαιρετικά χαμηλού φόρου. Από τις συνολικά 11.500 ελληνικών συμφερόντων βουλγαρικές επιχειρήσεις, μόλις οι 1.000 είναι ενεργές (θυγατρικές εταιρείες), το 84% δεν απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ το 45% δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία.

Κατόπιν της αναφοράς του στα στοιχεία αυτά ο Ευρωβουλευτής, ρώτησε πως σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα φοροαποφυγής. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πως ο σημαντικότερος παράγοντας προσδιορισμού της φορολογικής κατοικίας ενός πολίτη, δεν αποτελεί η έδρα της επιχείρησής του, αλλά ο τόπος όπου ο επιχειρηματίας ζει, έχει οικογένεια και τις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές.

Στη συνέχεια, η Κομισιόν τονίζει ότι η απόφαση φορολόγησης ή όχι των επιχειρηματιών για το παγκόσμιο εισόδημά τους, μπορεί να ληφθεί από τις φορολογικές αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια