Την έκδοση των 8 στρατιωτικών και του Γκιουλέν ζητάει ο Τσαβούσογλου

330

Έκκληση προς την Ελλάδα να προχωρήσει στην απέλαση των οκτώ στρατιωτικών που φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης και ζητούν από τη χώρα μας παροχή ασύλου, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονική χώρας ζήτησε από τις Η.Π.Α., και την άμεση έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, υποδεικνύει ως βασικό υποκινητή της προσπάθειας για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας.

«Το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά αν είναι κανείς αποφασιστικός μπορεί να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου. Οι Η.Π.Α. από την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει πρώτα η Άγκυρα να προσκομίσει αδιάσειστες αποδείξεις για την εμπλοκή Γκιουλέν στο πραξικόπημα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του στην Τουρκία, οι οποίες όμως εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια. Πάντως, ο ίδιος ο Γκιουλέν καταδίκασε εν τη γενέσει του το πραξικόπημα και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους στασιαστές στρατιωτικούς.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η τουρκική Βουλή να επαναφέρει τη θανατική ποινή προκειμένου να επιβληθεί στου πραξικοπηματίες. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σημείωσε πως η επαναφορά ή όχι της θανατικής ποινής θα καθοριστεί από τον τουρκικό νομικό πολιτισμό και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέσης της.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια