Τζέρι Ράις: «Μη ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2%»

277

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναφέρει την αρχική του θέση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ζητά, μετά το 2022, να μειωθεί ο στόχος στο 1,5%, όπως ζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το Ταμείο είχε αλλάξει τη θέση του στο Eurogroup και είχε αποδεχθεί την άποψη των Γερμανών, για πλεόνασμα 2% μετά το 2022. Όμως ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις τόνισε σήμερα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι 1,5%. Γι’ αυτό, όπως τονίστηκε από ενημερωμένη πηγή, θα απαιτηθούν νέες συζητήσεις με τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε ότι το Ταμείο παραβιάζει τους κανόνες του και μάλιστα ήταν κατηγορηματικός, παρά το γεγονός ότι επικρατεί παντού η εντύπωση ότι το ΔΝΤ υποχώρησε απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επανέλαβε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν είναι ικανοποιητική η διευθέτηση του χρέους. Επανέλαβε δύο φορές ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βασιστεί μόνο στα εργαλεία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ η σύνταξη της έκθεσης για τη βιωσιμότητα θα γίνει με βάση τις παραμέτρους και τους στόχους του Ταμείου, που θεωρεί ως ρεαλιστικούς. Θα λάβει υπόψιν τους ρυθμούς ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να μειωθεί, όπως είπε, στο 1,5%.

Η θέση αυτή του Ταμείου εξέπληξε, καθώς μία εβδομάδα πριν είχε αποδεχθεί ό,τι ζήτησαν οι χώρες-μελη του Eurogroup, υπό τη Γερμανία, χωρίς να δώσει μάχη για να μειώσει τούψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εκπληρώνει μέχρι το 2060.

Ο κ. Ράις είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, αλλά προφανώς όχι σε σημείο που να κοντά η συμφωνία. Η βιωσιμότητα θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό στόχο, τονίστηκε. Χωρίς την έκθεση του ΔΝΤ, που θα διαπιστώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, το Δ.Σ. δεν θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση. Άλλωστε γι’ αυτόν το λόγο προτιμήθηκε η λύση της «επί της αρχής συμφωνίας».

Σημειώνουμε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει την ευκαιρία «να τα ξαναπεί» με τον κ. Σόιμπλε, στις 6 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Ράις.

Ο εκπρόσωπος επέμενε ότι είναι ρεαλιστική η δημοσιονομική προσέγγιση του ΔΝΤ και βοηθά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπεραμύνθηκε ξανά της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι η έγκριση από το Δ.Σ του Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου, διότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα, για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Απαντώντας στην ερώτηση του protothema.gr εάν η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε ότι η γενική διευθύντρια έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια