Τα πετούμενα της νύχτας στον καμβά…

649

Έκθεση με τίτλο «Night Flight» του Απόστολου Γιαγιάννου

Έργα που λειτουργούν ως σύμβολα ελπίδας

 Πέταγμα στο σκοτάδι. Τα πετούμενα της νύχτας με έντονα χρώματα. Νυχτοπεταλούδες της φύσης και της φαντασίας σε μαύρο φόντο πάνω στον καμβά.

Έργα τετράπτυχα που υπαινίσσονται ένα συνεχές συν ή πλην. Με τον νου και τον χρωστήρα ενός ώριμου και κατασταλαγμένου μεν, αλλά ανήσυχου καλλιτέχνη. Λειτουργούν και ως συμβολικές εικόνες, ή καλύτερα ως σύμβολα κάποιας ελπίδας μέσα στα κοινωνικά σκοτάδια της εποχής που ζούμε. Στην ουσία πρόκειται για μια εικαστική πράξη έκφρασης αγωνίας, όχι τόσο του δημιουργού αλλά του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Εκείνος εξάλλου δηλώνει εντολοδόχος εκφραστής των αισθητικών επιθυμιών αυτού του κοινού, του οποίου αφουγκράζεται τις εκούσιες ή ακούσιες εντολές. Αυτά τα πλάσματα της νύχτας, με τάσεις φυγής προς τα πάνω σε μια κυκλοτερή εντός του καμβά μόλις απελευθερωμένα από την κατάσταση της προνύμφης, φτερουγίζουν και ζουν ανυποψίαστα τη σύντομη και μοιραία πλέον ζωή τους ως αιφνίδιες φωτεινές υπάρξεις κάλλους, ενός αδιατάραχτου κύκλου μεταξύ ζωής και θανάτου. Ως δεδομένα του συν και του πλην του νόμου της φύσης.

Ας είναι αυτά τα εικάσματα φορείς ευχών για μια αρχή ενός τέλους της νύχτας και ενός ξημερώματος. Όχι μόνο όπως προστάζει η φύση, αλλά όπως αγωνιά και ελπίζει ο πολίτης αυτού του πολύπαθου κόσμου των Ελλήνων και όχι μόνο.

Οι καιροί προστάζουν. Οι καλλιτέχνες λαμβάνουν μηνύματα και στέλνουν τα δικά τους μέσα από μια συνεχή εγρήγορση. Στα εργαστήρια (όσα ακόμα μένουν ενεργά!) παράγεται ουσιαστική τέχνη καταγγελίας των κακώς εχόντων ή συμπαράστασης προς το κοινό το οποίο –κακά τα ψέματα– ζητάει προτάσεις από τους εμπνευσμένους δημιουργούς έστω και στο επίπεδο των νέων συμβόλων και αξιών που ούτως ή άλλως θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια