Τα «μαζεύει» τώρα ο Ξυδάκης για την Αγιά Σοφιά

476

«Η Αγία Σοφία είναι ένα οικουμενικό διεθνές μνημείο που απαιτεί σεβασμό από όλους. Ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα -τόσο η Ακρόπολη όσο και η Αγία Σοφία. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στον ρ/σ «στο Κόκκινο» μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες στον ρ/σ Alpha υποστήριξε ότι το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του κορανίου στην Αγία Σοφία «δεν είναι κάτι τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο».

Σήμερα λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών δήλωσε: «Το καθεστώς Ερντογάν φλερτάρει με το παιχνίδι με τα σύμβολα. Είναι και σε μια τροχιά απομόνωσης και παζαριού με τη δύση. Και σκηνοθετείται μια απόκλιση και σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανοσύνης. Θα πρέπει να εντοπιστεί και να αποφευχθεί αυτό το παιχνίδι».

«Οι πειραματισμοί με την Αγία Σοφία για παράδειγμα γίνονται πάνω σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένο από την Unesco. Και κατά αυτήν την έννοια είπα και χθες ότι δε θα ήταν τραγικό να διαβαστεί ένα απόσπασμα από το Κοράνι. Άλλα θα ήταν τραγικό, όπως μαθαίνουμε αργότερα, για τους προπαγανδιστικούς λόγους του Ερντογάν να γίνει κατ’ επανάληψη ανάγνωση και να τεθεί πάλι, έστω ως απειλή, το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί ύστερα από τη δεκαετία του ’30 επί Κεμάλ που είχε γίνει μουσείο», πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια