Τα ιστορικά ρεκόρ βγάζουν τα ΕΛΠΕ στις αγορές

432

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα ΕΛΠΕ. Το 2016 ο όμιλος κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις, ενώ το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου για το 2017.

Τα ΕΛΠΕ φαίνεται πλέον να ανεβάζουν πιο ψηλά στην ατζέντα τη τη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους, ενώ ήδη φαίνεται να σχεδιάζει και έξοδο στις αγορές για την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η… μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών το τελευταίο χρονικό διάστημα στις αγορές φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες κινήσεις και μάλιστα για εταιρείες που παρουσιάζουν θετικά οικονομικά στοιχεία.

Τα ΕΛΠΕ, όμως, έχουν να επιδείξουν συνεχόμενα ρεκόρ, αλλά και προοπτικές, που αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουν άμεσα τους επενδυτές και τις αγορές.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και η πρόσφατη συμφωνία των ΕΛΠΕ με την Total και την ExxonMobil για έρευνες υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Η συνεργασία με δυο ενεργειακούς κολοσσούς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικά για τον ελληνικό όμιλο.

 Βγαίνουν με ομολογιακό

Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να βγουν στις αγορές με ένα ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Χρονικά αυτό τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι θα μπορούν να πετύχουν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό επιτόκιο που μπορεί να κυμανθεί κοντά στο 3,5%. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και για την κάλυψη τρεχουσών σχετικών υποχρεώσεων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μείωση του δανεισμού κατά 1 δις στην επόμενη πενταετία

Η διοίκηση του ομίλου κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον υψηλό δανεισμό. Ήδη, από το 2015 έως τον προηγούμενο Μάιο, τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να μειώσουν τον δανεισμό κατά 452 εκατ. ευρώ ή κατά 14,04%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Στ. Τσοτσορό, στόχος είναι η μείωση του δανεισμού  κατά 1 δισ. ευρώ  στην πενταετία, αλλά και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50%.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2016 έκλεισε στα 2,8 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα από τα 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και τα 3,66 δις τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού πλάνου

Ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός αναλύοντας τους βασικούς  άξονες του στρατηγικού πλάνου των ΕΛΠΕ, ανέφερε ότι στόχοι είναι:

-Η σταθεροποίηση υψηλής κερδοφορίας: EBITDA περί τα €700 εκατ.

-Η μείωση δανεισμού και υποχρεώσεων περί το €1 δισ.

-Η μείωση ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50%.

-Η αύξηση μερισματικής απόδοσης στο 50%  των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ο κύριος Τσοτσορός στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, σημείωσε ότι την περασμένη  χρονιά ο όμιλος πέτυχε ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων και πρόσθεσε ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται και φέτος.

Πιο αναλυτικά το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος πέτυχε:

  • Μείωση δανεισμού κατά €452 εκατ. ή 14,04% τη διετία 31-5-2015 έως 31-5-2017
  • Μείωση χρηματοοικονομικού κόστους κατά €8,5 εκατ. ή 10,27% τη διετία 31-5-2015 έως 31-5-2017
  • Αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά €427 εκατ. ή 23,04% τη διετία 31-5-2015 έως 31-5-2017

Για φέτος τόσο ο Πρόεδρος του ομίλου Στ. Τσοτσορός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης τόνισαν ότι στο πεντάμηνο τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 356 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 35,36% και τα καθαρά κέρδη στα 156 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά  126%.

Μέρισμα 0,20 ευρώ

Τη διανομή ποσού 0,20 ευρώ ανα μετοχή από τα φορολογημένα αποθεματικά ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ που πραγματοποιήθηκε την 23η Ιουνίου 2017.

Η Γενική Συνέλευση όρισε ως ημερομηνία αποκοπής του διανεμόμενου ποσού τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης του  (Record date) την  Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του διανεμόμενου ποσού τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια