Σόιμπλε: Τώρα λέει ναι στο χρέος της Ελλάδας, αλλά μετά τις Γερμανικές εκλογές

539

 

Την προσωπική του πελατεία ήθελε να καθησυχάσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, κρατώντας σκληρή γραμμή έναντι των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών προς την επιτροπή προυπολογού της Βουλής. Στο έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, ο πολύ σκληρός του Βερολίνου εμφανίζεται ανοιχτός σε μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το υπουργείο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα δείχνει προθυμία να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο ο Σόιμπλε εξαρτά αυτή την παραχώρηση από την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Η αναμονή μέχρι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα να λήξει το 2018 βοηθά τον γερμανό «τσάρο» της οικονομίας αφού δεν θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο, παρά μόνο από την επιτροπή προϋπολογισμού. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη» αναφέρει η επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που υπόσχεται ότι θα καταβάλει προσπάθεια ώστε να το διευκολύνει αυτό.

Πάντως η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος που προέβλεπε περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040, δεν πρόκειται να αλλάξουν την ατζέντα του Eurogroup όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών , τουναντίον, υπογράμμισε πως στόχος παραμένει η συμφωνία ενός συνολικού πακέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια