Σόιμπλε: «Ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της»

168

Τα αποτελέσματα της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.

Ο κος Σόιμπλε επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη, που διήρκησε πολύ, και τόνισε πως «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».

Επιπλέον ανέφερε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, επισημαίνοντας ότι «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».

Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε ότι το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο θα γίνει αργότερα «είναι μεν μια απόκλιση από την προηγούμενη συμφωνία, αλλά δεν έχει αποφασιστική σημασία», «η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ βασικής σημασίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας».

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσει τη χθεσινή συμφωνία γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα του περασμένου Μαΐου σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Σόιμπλε:

– Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς.
– Το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν σχεδιασμένο να γίνει το περασμένο Δεκέμβριο όπως θα θυμούνται ορισμένοι, αλλά δεν είναι νέο το ότι διαρκεί περισσότερο. Αυτό εν τούτοις οδήγησε στο να ψηφίσει η Ελλάδα μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το οποίο συμβάλλει στο ότι η εξέλιξη στην Ελλάδα είναι θετική. Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στη συμφωνία. Τώρα πρέπει τα εθνικά Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, να εξετάσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, η οποία ανέρχεται σε 8,5 δισ., εκ των οποίων περίπου τα 7,5 προορίζονται για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων και πέραν τούτων για να καταβάλει το ελληνικό κράτος τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, κάτι το οποίο είναι και αυτό προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
– Η χθεσινή συμφωνία έγινε επί τη βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016. H βάση της είναι ότι πρέπει να επιτυγχάνεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2020 και σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% μετά το 2020 για τις επόμενες δεκαετίες και από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια