Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων της Β. Κορέας

441

Μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλειο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Προέδρου του Σ.Α, δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις των βαλλιστικών πυραύλων αποτελούν «απαράδεκτη παραβίαση» των κυρώσεων του Οργανισμού. Και πρόσθεσε ότι: «Θέλουμε να υπάρξει ταχεία και αυστηρή αντίδραση του Σ.Α. σε αυτό, eλπίζουμε ότι θα έχουμε μια ανακοίνωση να κάνουμε στον Τύπο.»

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος έφθασε σε μεγάλο ύψος κινούμενος προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας πριν πέσει στη θάλασσα, δήλωσαν στρατιωτικοί, εξέλιξη που εκλήφθηκε ως ένδειξη τεχνολογικής προόδου από πλευράς της Πιονγιάνγκ παρά τη διεθνή της απομόνωση.

Η εκτόξευση σημειώθηκε περίπου δύο ώρες αφότου η προηγούμενη δοκιμή απέτυχε, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 400 χιλιομέτρων, πάνω από τη μισή που θα απαιτείτο για να πλήξη την ιαπωνική νήσο Χονσού.

Οι δοκιμές προστέθηκαν σε σειρά επιδείξεων στρατιωτικής ισχύος από μέρους της Πιονγιάνγκ, οι οποίοι άρχισαν τον Ιανουάριο με την τέταρτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συνεχίστηκαν με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όμως τον Μάρτιο το Σ.Α. επέβαλε νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην Πιονγιάνγκ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια