Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

356

Σήμερα το μεσημέρι, το Brent παρουσίασε ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου από 7,2%, στα 49,73 δολάρια καθώς φαίνεται να υπάρχουν θετικά σημάδια για τουλάχιστον την επίτευξη μίας «συμφωνίας-πλαίσιο» κατά τη σημερινή σύνοδο των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, που βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας,Χαλίντ αλ-Φαλίχ, σύμφωνα με τον οποίο το «καρτέλ» των πετρελαιοπαραγωγών χωρών βρίσκεται «κοντά σε συμφωνία», γεγονός που σηματοδοτεί τις προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη, τη μεγάλη ανταγωνίστριά του στην παραγωγή αργού.

Βέβαια, δεν αναμένεται στη σημερινή σύνοδο να υπάρξει επακριβής καθορισμός ποσοστώσεων ανά χώρα, αλλά μία κατ’ αρχήν «συμφωνία-πλαίσιο», ενώ οι λεπτομέρειες της εξειδίκευσης θα ανατεθούν σε τεχνική επιτροπή. Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι πρόθυμα να συμβιβαστούν σε ένα «πλαίσιο για μία συμφωνία», μιλώντας σε εμφανώς χαμηλότερο τόνο σε σχέση με πρόσφατες τοποθετήσεις του για το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι το καρτέλ στοχεύει σε περικοπή της παραγωγής κατά 1-1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα συνολικά και από τα 14 κράτη-μέλη του.
«Θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», τόνισε, από την πλευρά του, ένα μέλος της αντιπροσωπείας του Ιράκ σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ιράκ, να συμφωνήσουν στο πώς θα μοιραστούν την μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά από το 2008.
Την Τρίτη η πρόταση της Αλγερίας που παρουσιάσθηκε ήταν πως, τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή στα 32,5 εκ. βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα των 33,6 εκ. τον Οκτώβριο όπως αναφέρουν μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα περικόψουν τη δική τους παραγωγή κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν όμως πως,οι Σαουδάραβες δεν επιθυμούν, να επωμισθούν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παραγωγής στο πλαίσιο του Οργανισμού και ζητούν από τους Ιρανούς να συγκρατήσουν την δική τους παραγωγή στα 3,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δείχνουν πως ίσως ανεχθούν ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο ημερήσιας παραγωγής, στα 3,8 εκατ. βαρέλια. Ας σημειωθεί ότι το Ιράν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αυξήσει την παραγωγή του στα 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια