Συμμετοχή επί της αρχής προτείνει η Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

124

Τη υιοθέτηση επί της αρχής του ελληνικού προγράμματος θα εισηγηθεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, κάνοντας λόγο για τη δεύτερη καλύτερη λύση που υπήρχε στο τραπέζι.

Όπως είπε μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup, η καλύτερη λύση θα ήταν απόλυτη συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η αποψινή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», συμπλήρωσε.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο θα συμμετέχει μεν στο πρόγραμμα, ωστόσο θα εκταμιεύσει χρήματα -με «ταβάνι» τα 2 δισ. δολάρια- μόνο όταν διασφαλιστεί η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εξήγησε ότι η συμφωνία επί της αρχής θα έχει διάρκεια 14 μηνών και θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας επί της αρχής.

Σημείωσε δε ότι η συμφωνία αυτή επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Η συγκεκριμένη λύση, συμπλήρωσε η ίδια, προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι όλοι συμφωνούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Απαιτείται καλύτερη διατύπωση, ταυτοποίηση και πιο ξεκάθαρη συμφωνία» για το χρέος δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι «θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προβλέψεις μας στο τέλος του προγράμματος».

Κλείνοντας ανέφερε: «Ελπίζω ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια