«Στόχος μας να εδραιωθεί η τουριστική συνείδηση και για τις μελλοντικές γενιές»

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων για τον Τουρισμό, κ. Ειρήνη Μαντζαβελάκη - Βασιλοπούλου μιλάει στo «axiaplus» για την ιδέα ίδρυσης του Μουσείου Τουρισμού. «Προσπαθήσαμε να γίνουμε μεσογέφυρα ώστε να ταυτοποιηθούν κάποιες μνήμες, γεγονότα και αρχεία»

1008
ΜουσείοΤουρισμού φωτ. Γ_Σκουλάς ΕΟΤ

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η μεγάλη σημασία του τουρισμού ως παράγοντας οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης άρχισε να συνειδητοποιείται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων με αναβαθμισμένες υπηρεσίες που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σε συνδυασμό με την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οδηγεί τους Έλληνες στο να αντιληφθούν ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εξάλλου, η Ελλάδα, χώρα με ιδιαίτερες ομορφιές, ήταν πάντα ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός με μεγάλη νεότερη ιστορία στον τομέα αυτό. Η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η εξέλιξη της ελληνική ξενοδοχίας, τα πρώτα τουριστικά γραφεία, οι τουριστικές εκδόσεις αποτελούν μέρος αυτού του ιστορικού περιπάτου.

Κι όμως, η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχε κάποιο μουσείο όπου να παρουσιάζεται η νεότερη ιστορία του τουρισμού της.

Ειρήνη Μαντζαβελάκη Βασιλοπούλου

Η ιδέα

Έτσι, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσιάστηκε η ιδέα ίδρυσης Μουσείου Τουρισμού από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων στον Τουρισμό, με στόχο να αξιοποιηθούν και να εκτεθούν με τον πλέον σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο τα ντοκουμέντα που συνέθεσαν τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία 60 χρόνια.

Την προσπάθειά τους στήριξαν τότε ο ΕΟΤ, το υπουργείο Πολιτισμού, πρεσβείες ξένων χωρών και προσωπικότητες από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η λειτουργία του Μουσείου Τουρισμού αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, ερευνητές και φοιτητές και επίσης δημιουργεί τον πυρήνα ενημέρωσης της νέας γενιάς για την ιστορική διαδρομή του τουρισμού ως δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Συναντήσαμε την πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνίδων για τον Τουρισμό, την κυρία Ειρήνη Μαντζαβελάκη – Βασιλοπούλου, στο χώρο του μουσείου και μιλήσαμε μαζί της γι’ αυτήν την προσπάθεια.

– Η Ελλάδα αναμφισβήτητα είναι μια χώρα που ο τουρισμός παίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία της και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Εσείς, μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το Μουσείο Τουρισμού; 

– Ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό από πολύ παλιά. Θυμάμαι σαν παιδί το πανδοχείο του παππού μου στην Άνδρο και στη συνέχεια μεγαλώνοντας όλη την δραστηριότητα της οικογένειάς μου στον τομέα αυτόν. Έχω συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή τη σημασία του τουρισμού και του πολιτισμού για την πατρίδα μας. Η ιδέα του μουσείου είναι μια συνολική και συλλογική προσπάθεια του συνδέσμου «Ελληνίδες στον Τουρισμό», συνδέσμου που ιδρύθηκε το 1997 και του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος.

Εμείς στον σύνδεσμο, βλέποντας την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, τις τάσεις που δημιουργούνται με την εμφάνιση των νέων μορφών τουρισμού και την επίδραση της νέας τεχνολογίας στη διαμόρφωση και διανομή του τουριστικού προϊόντος, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου να παρουσιάζεται η ιστορία του τουρισμού. Θεωρούμε ότι έχουμε κάποιες ευθύνες, εμείς οι άνθρωποι σε αυτή τη μικρή διαδρομή του βίου μας και ότι θα έπρεπε να αφήσουμε κάποιες ιστορικές μνήμες ζωντανές. Προσπαθήσαμε να γίνουμε μεσογέφυρα ώστε να ταυτοποιηθούν κάποιες μνήμες, γεγονότα, αρχεία και έτσι να εδραιωθεί μια τουριστική συνείδηση και για τις μελλοντικές γενιές.

Πιστεύουμε πολύ στην ιδέα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ –  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και ότι αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πόσο μάλλον ένα Μουσείο Τουρισμού που περιλαμβάνει αυτές τις δύο έννοιες!

 

– Πώς ξεκινήσατε τη δημιουργία του μουσείου;

– Η ιδέα γεννήθηκε σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε. Αισθανθήκαμε ότι όλοι οι φορείς στάθηκαν δίπλα μας, αλλά δυστυχώς λόγω της κρίσης συναντήσαμε δυσκολίες.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού ήθελε να μας παραχωρήσει έναν καταπληκτικό χώρο, στην οδό Ασωμάτων, αλλά χρειαζόταν μεγάλο ποσό για ανακαίνιση. Στη συνέχεια, το υπουργείο Τουρισμού και άλλοι φορείς– και τους ευχαριστούμε γιαυτό– προθυμοποιήθηκαν για παραχώρηση αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ανακαινίσεις και τη διαμόρφωση των μεγάλων αυτών χώρων.

Έτσι, παραχωρήθηκε ένας μικρός χώρος για τον σκοπό αυτό στην οδό Δεινοκράτους προκειμένου να ξεκινήσει η φιλοξενία της συλλογής αυτής. Το Μουσείο Τουρισμού στεγάζεται στην οδό Δεινοκράτους 1-3 στην Αθήνα. Είναι ένας μικρός χώρος και ελπίζουμε να καταφέρουμε στο μέλλον να ολοκληρώσουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει αρχικά.

 

– Ποιος είναι ο στόχος του μουσείου;

– Στόχος είναι να διαφυλαχθούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της πορείας του τουρισμού στην Ελλάδα, κάτι σαν ένας ιστορικός περίπατος που καταγράφει την πορεία & ιστορία του ελληνικού τουρισμού, ξεκινώντας από τους περιηγητές που επισκέπτονταν την Ελλάδα για τις αρχαιότητές της.

Κατόπιν προβάλλονται τα πρώτα «Ξενία» που χτίστηκαν στη μεταπολεμική Ελλάδα και επίσης παρουσιάζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία που άφησε κι αυτή το στίγμα της στον χώρο αυτό

 

1947, Σ. Βασιλείου

– Θα θέλατε να αναφερθείτε στα εκθέματα και τις θεματικές ενότητες που καλύπτονται;

-Ο χώρος αυτός είναι η «απαρχή» του μουσείου γιαυτό και το ονομάσαμε έτσι. Σκοπός είναι επίσης ο συνεχής εμπλουτισμός και η ανάπτυξή του, για την ολοκλήρωση του οράματος. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά ενθυμήματα τοποθετημένα με θεματική σειρά ώστε να διαγράφεται η ιστορική πορεία του ελληνικού τουρισμού, από τον περιηγητισμό και τον κρατικό σχεδιασμό έως την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, μέσω των οποίων διαγράφονται οι κατηγορίες που έδωσαν τις βάσεις στον Ελληνικό Τουρισμό, όπως τον περιηγητισμό, τον EΟΤ, την τουριστική προβολή, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα ταξιδιωτικά γραφεία, την Ολυμπιακή Αεροπορία, την Ελληνική Ξενοδοχία, τον θαλάσσιο τουρισμό, τις τουριστικές εκδόσεις.

 

– Σκοπεύετε να φιλοξενήσετε κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μουσείου;

– Βέβαια. Στο παρελθόν, είχαμε τη δυνατότητα να δίνουμε και υποτροφίες σε νέους εργαζόμενους στον τουρισμό. Οπότε η ενίσχυση της νέας γενιάς είναι στους στόχους μας.

Σκοπός μας είναι να γίνουν εκδηλώσεις μέσω των οποίων κυρίως μαθητές, φοιτητές, ερευνητές και όχι μόνο να έρθουν πιο κοντά στο τουριστικό προϊόν, να το μελετήσουν, να βγουν συμπεράσματα ώστε και η ιστορία να μείνει ζωντανή, αλλά και βήματα προς το μέλλον να γίνουν δίνοντας νέα πνοή αλλά και προσφέροντας νέες ιδέες στο προϊόν αυτό.

Πρόσφατα προχωρήσαμε στην εξαιρετική έκδοση του λευκώματος του Μουσείου Τουρισμού με τη βοήθεια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Το περιεχόμενό του αφορά ένα ταξίδι, «παντρεύει» την ιστορία, με την ταυτότητα που επιθυμούμε να δώσουμε στο ελληνικό τουριστικό προϊόν σήμερα, το οποίο, ταυτόχρονα, σέβεται την παράδοση, αλλά ακολουθεί τις τάσεις και προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως.

Το λεύκωμα αυτό απέκτησε σάρκα και οστά χάρη στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και συγκεκριμένα τον πρόεδρο κ. Τσακίρη, ο οποίος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και την έκανε πραγματικότητα, χορηγώντας την 1η έκδοση του λευκώματος και τον ευχαριστούμε πολύ.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια