Στρατηγικά βήματα με το βλέμμα στις κάλπες

235

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιστρέψει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Αυτά τα σενάρια είναι υπαρκτά, αλλά όχι απαραίτητα και υλοποιήσιμα. Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο μπορεί να κοιτά τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός, τουλάχιστον μέχρι να λήξει το πρόγραμμα το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Γνωρίζει, δηλαδή, ότι απαιτείται πολλή δουλειά μέχρι να βγει η χώρα από το μνημόνιο,μια διαδικασία που αν επιτευχθεί θα της δώσει άλλον πολιτικό αέρα. Θα μπορέσει, δηλαδή, να βγει στον κόσμο και να πει ότι έβγαλαν τη χώρα από την επιτροπεία και τα προγράμματα, θα σταματήσουν οι επισκέψεις των δανειστών και ότι από εδώ και στο εξής θα μπορέσει η χώρα να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία, στον δρόμο της κανονικότητας.

Μπορεί στα άμεσα σενάρια να βρίσκεται ο ανασχηματισμός, που μπορεί να δώσει προσωρινά μια δημοσκοπική άνοδο, ωστόσο το Μαξίμου αυτή την ώρα κινείται με γνώμονα τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Οι εκλογές «περνούν» από χρηματιστήριο, ομόλογα και αγορές

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, όλοι γνωρίζουν ότι το στοίχημα της πολιτικής έχει οικονομική χροιά. Η ανακοίνωση της εξόδου από το μνημόνιο δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει, δηλαδή, να πέσουν ακόμα περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων, να έρθουν αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, να μας εμπιστευτούν οι αγορές και να δημιουργηθεί ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η άνοδος στο χρηματιστήριο.

Οι ξένοι επενδυτές που θέλει να επενδύσουν σε μια χώρα το πρώτο πράγμα που κοιτούν είναι η πορεία του χρηματιστηρίου. Εκεί βρίσκονται, συνήθως, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις μιας χώρας. Όλα τα παραπάνω είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και αυτό δεν το λένε από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Το λένε οι ίδιοι οι επενδυτές και το μεταφέρουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών και των επιχειρήσεων που βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες στα διάφορα road show.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι με την προκήρυξη εκλογών θα υπάρξουν μαζικές τοποθετήσεις επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στο χρηματιστήριο. Και αυτό γιατί θα εκτιμήσουν ότι έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων στην Ελλάδα και ξεκινά ένας νέος. Γιαυτό, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτές που παρακολουθούν ακόμα και τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας.

Άρτος και θεάματα

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι οι διώξεις που έχει υποσχεθεί. Διώξεις σε τραπεζικά στελέχη, ακόμα και στα κόμματα. Για τις τράπεζες, συγκεκριμένα, πολλά ζητήματα αφορούν στη διαχείριση των δανείων τα προηγούμενα χρόνια. Για τα πολιτικά κόμματα εκκρεμεί το θέμα με τα δάνεια που έχουν λάβει και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκήσει διώξεις ακόμα και σε επιχειρηματίες για διάφορα θέματα που αφορούν στο παρελθόν. Διώξεις που θα λειτουργήσουν και δημοσκοπικά προς όφελος της κυβέρνησης. Γνωρίζουν καλά, μάλιστα, ότι μετά από οχτώ χρόνια κρίσης και πολλές δεκαετίες σκανδάλων που κρύβονταν κάτω από τα χάλια, ο κόσμος διψάει για αποκαλύψεις ή αλλιώς για άρτο και θεάματα.

Πού ποντάρουν στο Μαξίμου

Τα σενάρια για στήσιμο της κάλπης το ερχόμενο φθινόπωρο στηρίζονται και σε αρκετές επιδιώξεις του Μαξίμου. Η πρώτη αφορά στην πλήρη έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. Να μπορέσουν, δηλαδή, να πουν στον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα πολυετή προγράμματα.

Γνωρίζουν, ακόμα, ότι το «γήπεδο» της Ν.Δ. είναι η οικονομία. Η μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, όμως, λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης, αφού αποδεικνύει ότι πλέον η συγκυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Αν, φυσικά, συνδυαστεί και με μέτρα για το ελληνικό χρέος, τότε όχι μόνο ο πρωθυπουργός θα φορέσει τη γραβάτα που έχει υποσχεθεί, αλλά και θα μπορέσει να πει στον λαό ότι διαπραγματεύτηκε για το μέλλον της χώρας και κατάφερε να «τιθασεύσει» το υπέρογκο χρέος που οδήγησε την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης.

Πήγες της κυβέρνησης, μάλιστα, αναφέρουν ότι το 2018 οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να νιώθουν μειώσεις στη φορολογία. Και αυτό διότι θα αρχίσει να συμψηφίζεται το 100% της προκαταβολής φόρου. Μπορεί, φυσικά, ο φόρος να έχει πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια και το βάρος να έχει πέσει ήδη στις πλάτες των φορολογουμένων και των επαγγελματιών, ωστόσο χρονικά ο συμψηφισμός στην εφορία θα έρθει την ώρα που θα λαμβάνει χώρα το τέλος του μνημονίου.

Επίσης, οι πιο «ψαγμένοι» αναφέρουν ότι μέσα στο 2018 θα στηθούν και τα πρώτα γεωτρύπανα για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, κάτι που αναμένεται να τονώσει τις προσδοκίες των Ελλήνων για οικονομική ανάπτυξη της χώρας, άσχετα αν οι εξορύξεις φυσικού αερίου ή πετρελαίου έχουν περίοδο ωρίμανσης αρκετά χρόνια.

Τι θέλουν να αποφύγουν

Όσοι υποστηρίζουν ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν πριν το 2019 εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει ορισμένες κακοτοπιές. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφύγει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020, δηλαδή τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση στο αφορολόγητο όριο.

Στήνοντας τις κάλπες το φθινόπωρο του 2018 η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει πολιτικά το βάρος της εφαρμογής αυτών των μέτρων.

Επίσης, αν από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα περάσουν τους επόμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, με πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο η κυβέρνηση θα έδιωχνε από πάνω της το βάρος μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και αυτό γιατί αν προκύψει αυτό το σενάριο η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν θα γίνει το 2018, αλλά το 2019.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια