Στο 1,50% μείωσε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας

399

Σε μια προσπάθεια να φρενάρει αφενός τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, αφετέρου την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων,  κατά ένα τέταρτο, στο 1,50%, στην πρώτη της περικοπή από τον Μάιο.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, με τις αγορές να την αποτιμούν σε ποσοστό 66%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Glenn Stevens, στο κείμενο που συνόδευε την απόφαση, τόνισε πως «το δ.σ. έκρινε ότι οι προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη στην οικονομία, με τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο με τον καιρό, θα βελτιωθούν με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Τα επίσημα στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν ότι ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% στο β΄ τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα του στόχου της RBA για 2%-3%. Πάντως ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει τους μισθούς και τη συμπεριφορά των τιμών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια