Στο φως μεγάλης αξίας επιστολή του Κολόμβου

Της Ειρήνης Πιτσόλη

864

Βρέθηκε μετά από 23 χρόνια το αυθεντικό αντίγραφο που είχε κλαπεί από τη Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας

Το αυθεντικό αντίγραφο μιας από τις επιστολές που είχε γράψει ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1493 για την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, το οποίο είχε κλαπεί από τη Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, βρέθηκε μετά από 23 χρόνια.

Η απώλεια έγινε γνωστή μόλις το 2012, όταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρώμης, η οποία έχει στην κατοχή της ακόμη ένα αντίγραφο της επιστολής του Κολόμβου, ανακάλυψε ότι το αντίγραφο που είχε στην κατοχή της είχε κλαπεί και αντικατασταθεί από ένα πλαστό.

Μετά από έρευνες, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν την αρχική επιστολή που ανήκε στη Βιβλιοθήκη Riccardiana.

Η κλεμμένη επιστολή πωλήθηκε το 1990 σε έναν συλλέκτη σπάνιων βιβλίων στην Ελβετία και στη συνέχεια αγοράστηκε από ιδιώτη σε δημοπρασία το 1992 έναντι 400.000 ευρώ, ο οποίος με τη σειρά του την δώρισε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον το 2004. Η επιστολή σήμερα αποτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Απέδωσε η συνεργασία

H ιταλική αστυνομία αναφέρει ότι κατάφερε να εντοπίσει το έγγραφο χάρη στην «αποδοτική συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την παράνομη διακίνηση κλεμμένων έργων Τέχνης». Ο Κολόμβος, ένας Ιταλός από τη Γένοβα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στον Νέο Κόσμο, το 1492. Στις 15 Φεβρουαρίου 1493 ο Κολόμβος έγραψε μια επιστολή σχετικά με την ανακάλυψή του από το πλοίο του, ενώ επέστρεφε στην Ευρώπη από την Αμερική.

Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, πολλά αντίγραφα της επιστολής σε διάφορες γλώσσες απεστάλησαν σε ευρωπαϊκές χώρες για να γίνει γνωστή η είδηση. Από αυτά τα αντίγραφα επιβίωσαν ελάχιστα, μεταξύ των οποίων και ένα στη Φλωρεντία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια