Στο «στόχαστρο» των πολιτικών του αντιπάλων ο Ερντογάν με αιχμή την διπλή υπηκοότητα των Σύρων

517

Πολιτική «τρικυμία» προκάλεσε η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης της τουρκικής υπηκοότητας στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα του.

Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι η διπλή υπηκοότητα δεν θα προσφερθεί σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες . «Μελετάμε με ποιον τρόπο εκείνοι που μπορούν να ωφελήσουν την Τουρκία, που δεν έχουν αναμειχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ της χώρας μας και της Συρίας, θα μπορέσουν να γίνουν Τούρκοι πολίτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Νουμάν Κουρτουλμούς, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη καταλήξει στην ακριβή διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας.

Το θέμα προέκυψε από τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Ιουλίου στην οποία ανακοίνωνε την πρόθεση να δοθεί  η δυνατότητα στους Σύρους, αδελφούς και αδελφές, όπως τους είχε χαρακτηρίσει , να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα μέσω γραφείων που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα καθώς διαπίστωναν μικροκομματικές σκοπιμότητες και μεγάλους κινδύνους, μάλιστα αρκετοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν αξιοποιεί την προσφυγική κρίση για να δημιουργήσει μια νέα εκλογική πελατεία.

Ο γενικός γραμματέας του κεμαλικού κόμματος CHP, Καμίλ Οκιάι Σιντίρ, κατηγόρησε το κυβερνών ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ ότι κάνει διακρίσεις μεταξύ των προσφύγων, ενώ το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ κατήγγειλε τον Ερντογάν για «λαϊκισμό» . Το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP προειδοποίησε ότι η πολιτική του Ερντογάν απειλεί να ενισχύσει τις προκαταλήψεις και την εχθρότητα τμημάτων του λαού απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικτυακή καμπάνια «Οχι στους Σύρους»που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, έγινε σύντομα εξαιρετικά δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασαν έντονες βιαιοπραγίες μεταξύ Σύρων προσφύγων και Τούρκων πολιτών στο Ικόνιο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις να τραυματιστούν σοβαρά. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης  «ανησυχητικό, αλλά τοπικής σημασίας», κάνοντας μάλιστα λόγο για «προβοκάτσια».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια