Στο εδώλιο για κακουργηματική απιστία 7 πρώην στελέχη της ΕΒΖ

462

Να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, κατά επτά πρώην στελεχών της ΕΒΖ και τριών επιχειρηματιών, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης.

Από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές, αποδίδοντας ευθύνες σε πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης – έπειτα από μήνυση της σημερινής διοίκησης – προκύπτει ότι η ζημία που προκάλεσαν, λόγω ανείσπρακτων οφειλών από συγκεκριμένους πελάτες, το διάστημα 2007-2015, ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, αφορά σε πέντε πρώην προέδρους της ΕΒΖ. Αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της εταιρείας, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε ανεξάρτητη εταιρία, με εντολή της σημερινής διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της τωρινής διοικούσας αρχής, οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρείες, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων, χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.

Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια