Στον αέρα το πιλοτικό έργο των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ

129

Η απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού για την προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος τηλεμέτρησης και έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2011. Μετά την πάροδο 4 ετών και τη σχετική δημόσια διαβούλευση του διαγωνισμού, η κατάθεση των προσφορών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Οι δύο προσφορές

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο δύο σχήματα: η εταιρεία ΑΙΘΗΡ με την ρωσικών συμφερόντων IntracomTelecom και η κοινοπραξία των εταιρειών ΟΤΕ – Intrakat – Intrasoft International. Τον Νοέμβριο του 2016 τo άνοιγμα των οικονομικών προσφορών ανέδειξε μειοδότη την IntracomTelecom. Η προσφορά της IntracomTelecom ανήλθε σε 46 εκατ. ευρώ, έναντι των 62 εκατ. του σχήματος ΟΤΕ – Intrakat – Intrasoft International, γεγονός που της έδωσε ισχυρό προβάδισμα για την ανάληψη του έργου καθώς ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός.

«Βόμβα» η απόφαση του ΣτΕ

Και ενώ τον Μάρτιο του 2017 η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει ότι αυτό το σημαντικό για την ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ έργο βρίσκεται σε τελική φάση με την ανάθεσή του να ολοκληρώνεται άμεσα, έσκασε σαν βόμβα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία, απαγορεύει στην ουσία στον ΔΕΔΔΗΕ την ανάθεση του έργου στην Intracom Telecom, λόγω του ότι η προσφορά αυτή ήταν ελλιπής, αφού δόθηκε έκπτωση χωρίς να τιμολογηθούν τμήματα των προσφερόμενων υπηρεσιών που ήταν υποχρεωτικά για τους συμμετέχοντες σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

Πολύμηνη καθυστέρηση

Προκαλεί ερωτήματα η στάση που τηρούν τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ. Δέκα μήνες μετά την απόφαση αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν την απόφαση του ΣτΕ και να ολοκληρώσουν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αναθέτοντας στον δεύτερο μειοδότη, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντική έκπτωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Για να δικαιολογήσουν αυτή την πολύμηνη καθυστέρηση, οι αρμόδιοι του ΔΕΔΔΗΕ επικαλούνται ότι δεν έχουν κριθεί οριστικά από το ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης, ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγές της κοινοπραξία των εταιρειών ΟΤΕ – Intrakat – Intrasoft International.

Πολλοί οι κίνδυνοι

Αυτή η επιτηδευμένη καθυστέρηση θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα απορρόφησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχαν ήδη υπολογιστεί από το ΕΣΠΑ και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, υψίστης σημασίας όπως ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δηλώσει.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια