Στον «αέρα» η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό

468

Η Άγυρα θα γυρίσει την πλάτη στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι τούρκοι πολίτες δεν εξαιρεθούν από το καθεστώς της βίζας στις μετακινήσεις τους στη ζώνη Σένγκεν, προειδοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζει ότι είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Τούς είπαμε: «Δεν σας απειλούμε». Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη…εάν παραστεί ανάγκη, η Αγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να «μπλοκάρει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αντάλια.

Η Αγκυρα θεωρεί τη συμφωνία της κατάργησης του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναγκαίο όρο για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Ομως οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν συνδέσει το καθεστώς της βίζας με τον όρο της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές, ανάμεσά τους το PKK και το Ισλαμικό κράτος, υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου . «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να τροποποιήσουμε τους νόμους που άπτονται της τρομοκρατίας».

«Θα ολοκληρώσουμε της συμφωνία και θα καταφέρουμε να είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι», προειδοποίησε επίσης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, της 18ης Μαρτίου, ήταν αποτελεσματική. Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό τα ελληνικά νησιά ήταν κατά μέσον όρο 6.800 ημερησίως. Σήμερα έχουμε φθάσει τους 30. Εχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας», επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια