Στις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών παρέπεμψε ο ΥΠΕΞ για την Αγιά ΣοφιάΣ

655

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ωστόσο, αναγνώρισε πως μέχρι τώρα η Τουρκία έχει στηρίξει όλες τις πλευρές της συμφωνίας της και επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλος περιορισμός της ροής των προσφύγων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ότι η Αυστρία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κάλεσε την Ελλάδα στην επόμενη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια «μετά τις σαφείς ελληνικές διπλωματικές κινήσεις», όπως την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως και την επίσκεψή του στη Βιέννη που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε πως «εκτιμήσαμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα απ’ αυτή την απόφαση και ότι το πρόβλημα πιθανά θα το έχει η Τουρκία». Ενώ για τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αποκάλυψε πως η Άγκυρα ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό στις Οινούσσες. Ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί την Κρήτη για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, όπως είπε, ή στα τέλη Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.

Για το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγιά Σοφία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε ικανοποίησή για τη διεθνοποίηση του θέματος, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις διεμήνυσε ότι «θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται». Χαρακτήρισε μάλιστα κέρδος για την εξωτερική πολιτική ότι ο Αλβανός ομόλογός του δήλωσε ότι θέμα Τσαμουριάς δεν υπάρχει και ότι κατήγγειλε και καταδίκασε όλους αυτούς που μιλάνε για Τσαμουριά, καθώς επίσης και ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα ούτε μία φορά.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια