Στη δίνη  σκανδάλων η 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Έκπτωτη η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ρούσεφ, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μέτρα λιτότητας προανήγγειλε ο προσωρινός πρόεδρος Τέμερ. Της Αγγελικής Λάζου

727
Κάλλιο αργά παρά αργότερα … Την παραπομπή σε δίκη της Ρούσεφ, για παραβίαση της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό αποφάσισε η Γερουσία με ψήφους 55-22.  Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βραζιλίας απεπέμφθη προσωρινά από το ύπατο αξίωμα. Αναμενόμενη εξέλιξη για πολλούς αναλυτές, αρκεί να θυμηθούμε πως τα σύννεφα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο πρόσωπο της Ντίλμα Ρούσεφ πριν την τελευταία εκλογική της επικράτηση. Διαδηλωτές συγκεντρώνονταν επί μακρόν σε κεντρικούς δρόμους της Βραζιλίας και κατήγγειλαν τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα, ενώ διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου 20 ώρες, με πλειοψηφία των δύο τρίτων τα δύο σώματα του Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία, αποφάσισαν την παραπομπή της Ρούσεφ . Φυσικά αυτό επετεύχθη μετά τη μεταστροφή του κεντρώου, πολυσυλλεκτικού Κόμματος του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), το οποίο πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αντιπολίτευση.
Η παραπεμεφθείσα πρόεδρος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παράνομα πόρους για να καλύψει διογκούμενα κρατικά ελλείμματα, ώστε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2014. Η δίκη μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και ενδεχομένως η Ντίλμα  Ρούσεφ δεν θα έχει επιστρέψει στο αξίωμά της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, τον Αύγουστο. Η πρώην Πρόεδρος προσπάθησε να αποφύγει την παραπομπή της σε δίκη διακόπτοντας τη διαδικασία στο Κογκρέσο μέσω αίτησης αναίρεσης στη Δικαιοσύνη, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας την απέρριψε.
Προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, πρώην σύμμαχος και νυν άσπονδος εχθρός της Ρούσεφ, ο οποίος μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος εθνικής σωτηρίας ώστε, η Βραζιλία να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει  και προανήγγειλε μέτρα λιτότητας.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και ως ουσιαστικής εγγύησης για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.Michel Temer
Με αφορμή τις δηλώσεις Τέμερ για μέτρα λιτότητας αξίζει να σημειώσουμε ότι η Βραζιλία , η 10η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία και 9η σε αγοραστική δύναμη είναι ίσως η μοναδική αναπτυγμένη χώρα με τεράστιες οικονομικές ανισότητες,που αποτυπώνονται και χωροταξικά αν αναλογιστεί κάποιος πως υπερπολυτελή κτήρια γειτνιάζουν με τις πασίγνωστες φαβέλες.
Η καθαίρεση της Προέδρου και η παραπομπή σε δίκη για  οικονομικά σκάνδαλα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς τον Αύγουστο η χώρα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι απορίας άξιο πώς οι υποστηριχτές της στο κοινοβούλιο μεταπήδησαν στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ειδικά όταν δεν απέσυραν τη στήριξη τους προεκλογικά παρά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες της Προέδρου, από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Εξακολουθούσαν να την στηρίζουν  παρά τα εργατικά δυστυχήματα στα Ολυμπιακά έργα και παρά τις διαδηλώσεις του κόσμου. Η Ντίλμα Ρούσεφ μάλιστα παρά τις καταγγελίες και τον κοινωνικό αναβρασμό είχε και την υποστήριξη του συνόλου των ηγετών,  και μετά την εκλογική της νίκη φάνταζε ως η Σιδηρά Κυρία που τίποτα δεν μπορεί να την αγγίξει. Τώρα όμως ήρθε ο λογαριασμός και το βασικό ερώτημα που τίθενται , διαβάζοντας την ιστορία, είναι εάν η υπόθεση της Προέδρου της Βραζιλίας είναι πράγματι μια εσωτερική υπόθεση ή ένας ξένος δάκτυλος. Εάν πράγματι η χώρα μπήκε στη σφαίρα της αυτοκάθαρσης με στόχο να ευνοηθεί ο λαός που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης τότε και μόνο τότε  η κάθε εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη. Αν όμως κακοπροαίρετα αναλογιστούμε  τι συνέβη με την Αραβική Άνοιξη και τον Μουμπάρακ, και αν παρακολουθούμε το τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία με τον Άσαντ, μάλλον μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις . Και οι δύο ,όπως και δεκάδες άλλοι ηγέτες, ήταν προνομιακοί συνομιλητές , μέχρι τη στιγμή που η Δύση αποφάσισε ότι είναι δικτάτορες και βασανίζουν τους λαούς τους. Φυσικά η Βραζιλία είναι στο αμερικανικό έδαφος και τόξο και δεν διαφαίνονται τέτοιες εξελίξεις. Όμως, είναι πλουτοπαραγωγική χώρα με εξαιρετικά εξαθλιωμένους πολίτες και υψηλή εγκληματικότητα, σε τέτοιο επίπεδο μάλιστα που επισκιάζει και τους Ολυμπιακούς  αγώνες. Αυτό το τρίπτυχο ενδεχομένως θα οδηγήσει τις εξελίξεις.
Σίγουρα εάν θα επιχειρούσαμε μια προσέγγιση ή μια σύγκριση , μια Λατινοαμερικανκή χώρα θα μπορούσε να συγκριθεί περισσότερο με μια Ευρωπαϊκή παρά με μία Αραβική, αλλά και στη Γηραιά Ήπειρο τα παραδείγματα είναι μελανά. Οι μεταβατικές Κυβερνήσεις υπάρχουν για να αναλάβουν ένα βαρύ πολιτικό κόστος από τις επιπτώσεις σκληρών μέτρων λιτότητας, το είδαμε στην Ιταλία με την Κυβέρνηση Μόντι και στη χώρα μας με την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Τώρα στη Βραζιλία ο μεταβατικός Πρόεδρος ανακοινώνει σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, το πρόβλημα της Βραζιλίας δεν είναι οικονομικό αλλά κοινωνικό. Η χώρα έχει πλούτο , οι πολίτες της δυστυχούν. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα πώς ανακοινώνεις μέτρα λιτότητας σε ένα πεινασμένο λαό και ποιες αντιδράσεις περιμένεις. Εν αναμονή των εξελίξεων …

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια