Στη Γερμανία για μετεκπαίδευση 50 Έλληνες εφοριακοί

421

«Καλώς ήρθατε στην ωραία Ρηνανία-Βεστφαλία. Χαίρομαι που έχετε αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και σας εύχομαι καλή διαμονή» δήλωσε στα Ελληνικά ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ τον αναπληρωτή υπουργό Οικoνομικών Τρ. Αλεξιάδη και 50 εφοριακούς.

 

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας παρέδωσε στις ελληνικές αρχές περισσότερα από 10.000 δεδομένα με πληροφορίες για λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία, με ποσά που φθάνουν συνολικά τα 4 δις ελβετικά φράγκα.

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επισφραγίστηκε με ένα μνημόνιο συνεργασίας για ανταλλαγή υλικοτεχνικής βοήθειας που υπεγράφη περί τα μέσα Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και των ελληνικών αρχών και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετεκπαίδευση εφοριακών από την Ελλάδα.

Από σήμερα 25 εφοριακοί ξεκινούν σεμινάρια στην Ακαδημία της Βόννης στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, του φορολογικού ελέγχου, της είσπραξης φόρων και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται άλλοι 25 στο Ντίσελντορφ.

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο κ. Μπόργιανς, περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η μετεκπαίδευση των εφοριακών , κυρίως στους τρόπους επιβολής φόρων, στο πώς ελέγχουμε επιχειρήσεις, πώς ανταλλάσσουμε δεδομένα με άλλες υπηρεσίες, αλλά και πώς αξιοποιούμε στοιχεία ηλεκτρονικών δισκετών και προχωρούμε στη δίωξη.

«Όταν οι άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία που πρέπει να συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του κράτους το κάνουν, τότε μόνο αυτό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας, πριν προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές για 13η ή 14η φορά στη μείωση των συντάξεων. Από την άλλη, αποτελεί μήνυμα και προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της ένα κομμάτι της λύσης των προβλημάτων της. Κι εάν αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μαζί, είναι μια σημαντική επιτυχία» υπογράμμισε ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο κ. Αλεξιάδης μαζί με τους Γιώργο Βασιλειάδη, Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργο Πιτσιλή, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και Κώστα Χρήστου, Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. έδωσαν πληροφορίες και για το πού βρίσκεται η έρευνα σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Μπόργιανς.

«Η λίστα Μπόγιανς δεν πέρασε από γραφεία υπουργών. Όπως ήρθε από τις φορολογικές υπηρεσίες της Ρηνανίας-Βεστφαλίας πήγε κατ΄ ευθείαν, χωρίς να περάσει από το γραφείο μου, στους οικονομικούς εισαγγελείς που ξεκίνησαν αμέσως τον έλεγχο με βάση επιχειρησιακό σχέδιο που είχε γίνει πριν παραλάβουμε τη λίστα. Κάναμε έλεγχο σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε και πήραμε πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία ταυτοποιήσαμε σε σχέση με τη λίστα. Ήδη περίπου 1000 υποθέσεις που έχουν επεξεργαστεί αυτό το διάστημα οι οικονομικοί εισαγγελείς, θα οδηγηθούν στις φορολογικές υπηρεσίες» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ καταδίκασε την τακτική δημοσιοποίησης ονομάτων όπως έγινε με τη λίστα Φαλτσιανί / Λαγκάρντ και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο με τη λίστα Μπόργιανς, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που να μην έχουν κάνει φοροδιαφυγή και να έχουν νόμιμα τα κεφάλαιά του στο εξωτερικό. «Εμείς γενικά θεωρούμε ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να είναι μακριά από πολιτικά παιχνίδια είτε συγκάλυψης, είτε διαπόμπευσης, είτε οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε για τα 2062 ονόματα από τη λίστα Φαλτσιανί, ήδη έχουμε από μόνοι μας πει ότι δεν είναι αξιοποιήσιμα και ελέγξιμα όλα τα στοιχεία, μόνο ένας αριθμός».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια