Στην τελική ευθεία Attica Bank και συνεταιριστικές

437

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των μη συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με επίκεντρο την Attica Bank και εν συνεχεία των συνεταιριστικών τραπεζών.

Τα περιθώρια στενεύουν για την Attica Bank, ενώ η διαδικασία για την αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα καλυφθεί και το κεφαλαιακό κενό, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, ενώ οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει την ολοκλήρωση του σχεδίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14 Δεκεμβρίου, με στόχο την εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σχετίζεται με την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια για την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού, τότε η ΤτΕ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Στο προσχέδιο του μνημονίου αναφέρεται επίσης, ότι βάσει της απόφασης της ΤτΕ στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικούς Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), οι εννέα συνεταιριστικές τράπεζες που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, έχουν διορία μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017 να βρουν τα κεφάλαια που ενδεχομενως απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια