Στην κρίση των Τσέχων ψηφοφόρων ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν

111

Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο οι Τσέχοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου διεκδικεί την επανεκλογή του ο Μίλος Ζέμαν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ένας αντιμουσουλμάνος, φιλορώσος λαϊκιστής πολιτικός,  έχει προκαλέσει στο παρελθόν αρκετές φορές σάλο με δηλώσεις του, όπως ότι οι δημοσιογράφοι «πρέπει να εξολοθρευτούν», ότι αξίζει θάνατος στους χορτοφάγους, ή ότι το Ισλάμ κάνει «σούπερ Ολοκαύτωμα» κατά της Ευρώπης. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των ευρωπαϊστών αντιπάλων του, αλλά η αναμέτρηση προβλέπεται δύσκολη για τον 73χρονο βετεράνο της αριστεράς.

Μεταξύ των οκτώ υποψήφιων βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών Γίρι Ντράχος.

«Φυσικά και έχω αγωνία», παραδέχθηκε ο Ζέμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Dnes.

Οι τσέχικες εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν ότι ο Ζέμαν θα επανεκλεγεί, όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ο Ντράχος ενδέχεται να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, που είναι προγραμματισμένος για τις 26 και 27 Ιανουαρίου, με 48,5% έναντι 44% για τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος ότι θα βρεθώ σε δύσκολη θέση στον δεύτερο γύρο», σχολίασε ο Ζέμαν, προτού παραπονεθεί για «τον εθνικό χαρακτήρα των Τσέχων», σύμφωνα με τον οποίο «όσοι χάνουν, ενώνονται για να ρίξουν αυτό που τους ξεπερνά».

Ο Ζέμαν, που αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να συμμετάσχει σε τηλεμαχίες με τους αντιπάλους του, έχει τη στήριξη της υπαίθρου και των εργατών. Σε μια χώρα που είναι κατά πλειοψηφία αντίθετη στη μετανάστευση,  βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όταν χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση «οργανωμένη εισβολή» και υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι «δεν μπορούν να ενσωματωθούν».

Ο κεντρώος, φιλελεύθερος προεδρικός υποψήφιος Γίρι Ντράχος (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αντίθετα ο Ντράχος, ένας κεντρώος φιλελεύθερος, είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι μορφωμένοι και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Ευρωπαϊστής, πιστεύει ότι η Πράγα «μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ».

Στη διάρκεια μιας τηλεμαχίας που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ, επιτέθηκε στον Ζέμαν για την εσωτερική του πολιτική. Ένας αρχηγός κράτους θα πρέπει «να φέρνει περισσότερο πολιτισμό στην πολιτική σκηνή», σχολίασε αναφερόμενος στον απότομο χαρακτήρα του απερχόμενου προέδρου.

«Γιατί η κάτω βουλή αναλώνεται τόσο με διαμάχες; Φταίει ο πρόεδρος Ζέμαν», συνέχισε ο Ντράχος προτού κατηγορήσει τον απερχόμενο πρόεδρο ότι στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του λαϊκιστή συμμάχου του Αντρέι Μπάμπις και ότι θέλει να του «επιτρέψει να κυβερνά για όσο θέλει».

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Μίλος Ζέμαν και ο Αντρέι Μπάμπις (Φωτογραφία: ΑΡ)

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Ζέμαν διόρισε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Μπάμπις, η οποία όλα δείχνουν ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο Μπάμπις, το κόμμα του οποίου ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες στην κάτω βουλή, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Ζέμαν χθες.

«Πρόκειται για μια δήλωση του Αντρέι Μπάμπις, όχι του κινήματος. Δεν πρόκειται για μια έκκληση προς τους ψηφοφόρους μας. Αν πω ότι θα ψηφίσω τον Μίλος Ζέμαν, δεν θα αποτελέσει έκπληξη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια