Στα 6250 ευρώ το «Τσακαλώτειο» αφορολόγητο

480

Εν όψει της ψήφισης της νέας συμφωνίας, οι αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Ακτσίογλου ανέλαβαν να ενημερώσουν «κεκλεισμένων των θυρών» σε μία μαραθώνια σύσκεψη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο και τα μέτρα που εμπεριέχει.

Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί αύριο και εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, προκάλεσαν αντιδράσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι τώρα θα διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα στους αρμοδίους υπουργούς και κυρίως στην Έφη Αχτσίογλου.

Μία «ευχάριστη έκπληξη» επιφύλασσε ο κύριος Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το αφορολόγητο, το οποίο τελικά θα είναι πάνω από 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αφορολόγητο ποσό για τον άγαμο έκλεισε τελικά στα 6.250 ευρώ, από τα περίπου 5.600 που ανέφεραν οι διαρροές. Παράλληλα, είπε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από τον Ιούλιο στο 13%, από 24% που είναι τώρα.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ωστόσο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δέχθηκε βροχή αντιδράσεων για τα ύψη των εισφορών και επιφυλάχθηκε να εξηγήσει με λεπτομέρειες, απαντώντας ότι δεν είναι έτσι, όπως υπολογίζουν οι ενώσεις και οι φορείς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν χωρίς «ρήτρα χρέους» την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου τα μεσάνυχτα σε ονομαστική ψηφοφορία  τα μέτρα και τα αντίμετρα. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άνοιξε»παράθυρο» για να κλείσει η συμφωνία αργότερα, τον Ιούνιο,  αντί για το Eurogroup στις  22 Μαΐου.

Όπως είπε ο υπουργός, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ούτε καν στην αιτιολογική του έκθεση, που να συνδέει με οποιοδήποτε τρόπο την ψήφιση των μέτρων-αντίμετρων με το χρέος. Επιβεβαίωσε όμως ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το χρέος, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, και τόνισε πως το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αργότερα, μέσα στον Ιούνιο.

Τζανακόπουλος: Δεν θα ληφθούν μέτρα το 2017- 2018

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πότε θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 18 Μαϊου και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα που να καθυστερεί την ψήφισή του.

Επανέλαβε πως η συμφωνία που αποφασίστηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι βιώσιμη και ισορροπημένη και τόνισε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για το 2017 και το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα διαψεύσουν τις σημερινές δυσμενείς προβλέψεις τις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν θέσει ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, με ενδεχόμενη ολιγοήμερη παράταση για να κλειδώσει και το χρέος, και αυτό είναι το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση», τόνισε.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια