Στα ημιτελικά του μνημονίου

Η τρίτη αξιολόγηση με τα αγκάθια σε ενεργειακά και δημοσιονομικά τρέχει με ρυθμούς «αστραπής»

181

Είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν είχαμε εντάσεις, αρνητικό κλίμα ή καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Η τρίτη αξιολόγηση με τα αγκάθια σε ενεργειακά και δημοσιονομικά φαίνεται πως τρέχει με ρυθμούς «αστραπής». Ουδείς πίστευε ότι τελικά θα προλαβαίναμε να συμφωνήσουμε στα προαπαιτούμενα και τα τεχνικά κλιμάκια να αναλάβουν τα… τελευταία.

Γράφει ο Βασίλης Τσεκούρας

Πρόκειται, μάλλον, για μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – «θεσμών», όπως την είχαμε γράψει πριν από κάποια φύλλα στην «Α»: η κυβέρνηση δίνει στους «θεσμούς» χώρο και οι «θεσμοί» τής δίνουν χρόνο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση περνά όλες τις εκκρεμότητες και τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να έρθει πιο κοντά στα χρονοδιαγράμματα και στη λήξη του προγράμματος. Αποτέλεσμα, οι «θεσμοί» να δίνουν τον χρόνο στην κυβέρνηση να τα χειριστεί όλα και πολιτικά.

Δεκάδες αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα

Με δεδομένο ότι δεν έκλεισαν και τα 100 προαπαιτούμενα κατά την τελευταία συνάντηση με τους «θεσμούς» επί ελληνικού εδάφους, υπάρχει ένα περιθώριο λίγων εβδομάδων για να ολοκληρωθούν όλα. Επειδή μεσολαβούν και οι γιορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο έως τις αρχές Ιανουαρίου να τα περάσει από τη Βουλή.

Θα δοθεί, δηλαδή, χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να περάσει τις νομοθετικές διατάξεις αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν. Μάλιστα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούν για δεκάδες αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα τα οποία θα πρέπει να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ.

Χρόνος υπάρχει ουσιαστικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συνταχθεί το λεγόμενο compliance report αλλά και το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου.

Το ΔΝΤ σε ρόλο… παρατηρητή

Πηγές με πλήρη εικόνα των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιορίστηκε σε ρόλο… «παρατηρητή», χωρίς να προβάλλει σοβαρές ενστάσεις επί των ανοικτών ζητημάτων.

Αν και σ’ αυτή τη φάση δεν υπήρξαν συζητήσεις για τα λεγόμενα ως μεγάλα «αγκάθια», ωστόσο ο ρόλος του Ταμείου σε κάθε διαπραγμάτευση κατά το παρελθόν έχει μάλλον φοβίσει την ελληνική πλευρά.

Προφανώς, το ΔΝΤ κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στην Ελλάδα στις αρχές του Οκτώβρη, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι κάποιο θέμα που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα εξήγηση, την οποία έδωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Ξεκαθάρισε πως η αποστολή στην Αθήνα αφορά στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και όχι του ΔΝΤ και πως το κλιμάκιο του Ταμείου δεν διενεργεί τη δική του αξιολόγηση, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν είναι ακόμη ενεργό.

Βρέθηκε «δημοσιονομικός χώρος»

Οι συζητήσεις πάντως έβγαλαν μια… ανακάλυψη, ενός «δημοσιονομικού χώρου» ύψους 320 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την επισκόπηση δαπανών για το 2018. Εξ αυτών, τα 240 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να μάθουμε πώς θα κατανεμηθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ.

Ένα πιθανό σενάριο προβλέπει τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους «θεσμούς» το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου (με τη στάση των «θεσμών» έως τώρα να είναι αρνητική).

Πρώτη φορά ανησυχία για το… εσωτερικό μέτωπο

Η κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται περισσότερο –σε αυτή τη φάση– τις αντιδράσεις εντός των τειχών, παρά τη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Για παράδειγμα, ανησυχεί για τη στάση των εργαζομένων στο μετρό και στη ΔΕΗ, λόγω των προωθούμενων αλλαγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τις απολύσεις προσωπικού προκειμένου να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις –ότι δηλαδή δεν θα θιγούν εργασιακά δικαιώματα– θα επιδιώξει να δώσει και στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τα επόμενα βήματα

Στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει οριστικά και στο σύνολό της μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση που θα μας βγάλει έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Στο ενδιάμεσο θα μάθουμε τι θα πράξει τελικά το ΔΝΤ, αν δηλαδή θα μπει με χρήματα στο πρόγραμμα, αν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα βγάλουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες και το αν θα έχουμε μαζέψει το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θέλουμε, για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το τελευταίο, μάλιστα, θεωρείται σημαντικό, γιατί θα κριθεί από τα αδιάθετα χρήματα του τρίτου δανείου, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες και αρκετά ακόμα τεχνικά ζητήματα.

Με το κλείσιμο της γ’ αξιολόγηση η Ελλάδα μπαίνει σε φάση… ημιτελικού (για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους), ώστε στη συνέχεια να πάμε για τελικό. Το έπαθλο; Η έξοδος από το μνημόνιο. Άλλο αν μετά θα παραμείνουμε για πολλά χρόνια σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης…

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια