Σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες οι τράπεζες

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τραπεζών - ΕΚΤ. Μπαράζ επαφών για το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος

494

 

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τραπεζών – ΕΚΤ για το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των τραπεζών, ξεκίνησε μπαράζ επαφών με την επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τουλάχιστον τρία μέτωπα, με κάποια απ’ αυτά να βρίσκονται και στη λίστα με τις εκκρεμότητες έναντι των δανειστών: αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών, ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειριστούν τις υποθέσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και, φυσικά, τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, μια καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οι επαφές στη Φρανκφούρτη και το νέο αίτημα για χαλάρωση των όρων

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε στην έδρα της ΕΚΤ –στη Φρανκφούρτη–, όπου είχε συνάντηση 1 ώρας και 20 λεπτών με την επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Επισήμως, από το υπουργείο Οικονομικών η ατζέντα περιελάμβανε το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε –για μια ακόμα φορά– το αίτημα για χαλάρωση των αυστηρών όρων που θέτει ο νόμος του ΤΧΣ για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Το πλαίσιο αυτό αφήνει εκτός πολλά μέλη Δ.Σ. και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Γι’ αυτό ίσως, για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί και ραντεβού της ηγεσίας του ΤΧΣ με την κ. Νουί στη Φρανκφούρτη.

Είναι δεδομένο ότι κάτι «ψήνεται» στο παρασκήνιο, αν και στις πολλαπλές οχλήσεις της ελληνικής πλευράς για το θέμα των αυστηρών όρων ο SSM έχει απαντήσει αρνητικά, εμμένοντας στη θέση του για το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί πως ο νόμος είναι αυστηρός και πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν επιτρέπει σε άξια στελέχη να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη θέση εκφράζει και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ προ ημερών τόνισε πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των τραπεζών και αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κριτήρια που επέβαλαν οι δανειστές και ψήφισε η κυβέρνηση.

Πιέζει το ΤΧΣ

Η επίσκεψη του προέδρου του ΤΧΣ, Γ. Μιχελή, και του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου, Χρ. Στράτου, έρχεται μόλις μερικά 24ωρα μετά τη συνάντηση της Ντανιέλ Νουί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μερικές ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις ετήσιες τακτικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κλείστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της μεταβατικής διοίκησης του ΤΧΣ, η οποία πάντως έχει πλήρεις εξουσίες και επομένως θα κληθεί να εγκρίνει και τα νέα μέλη που θα προτείνουν οι επιτροπές επιλογής των τραπεζών, εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νόμου και κριθούν κατάλληλα από τον SSM.

Τα ανοιχτά θέματα

Πέραν της αξιολόγησης των διοικήσεων στις τράπεζες, ανοιχτά παραμένουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που περιλαμβάνονται και στην αξιολόγηση της οικονομίας ως προαπαιτούμενα. Υπό διαπραγμάτευση είναι το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα την ψηφίσει έως τον Οκτώβριο. Στην ουσία προωθείται ο νόμος Δένδια προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα –στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου– να υπάγονται όλα τα στοιχεία των οφειλών των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες, όπου κρίνεται απαραίτητο και διαπιστώνεται ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, να προχωρούν σε κούρεμα χρεών, υπό την προϋπόθεση να γίνεται ισόποσο κούρεμα και στα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ο Μαρινόπουλος

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρουν, άλλωστε, στην «Α» ότι ένα κομμάτι αυτού του νόμου εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, που διεσώθη από τον Σκλαβενίτη, με κούρεμα προς τους οφειλέτες 50% (το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος) και νέα χρηματοδότηση (χαρακτηρίστηκε βιώσιμο το επιχειρηματικό πλάνο και από τις 4 τράπεζες) με δεκαετές δάνειο 360 εκατ. και επιτόκιο 1,5%.

Αν και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως έχουμε ξαναγράψει στην «Α», υπάρχει ένα μείζον θέμα. Την ώρα που οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν ρευστότητα και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, έδωσαν ένα μεγάλο δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο κι απ’ αυτό με το οποίο δανείζονταν οι ίδιες από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), δηλαδή 1,55%.

Ασυλία τραπεζικών στελεχών

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η προστασία των τραπεζικών στελεχών από τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες, όταν ξεκινήσει η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Τραπεζικές αλλά και δικηγορικές πηγές που ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναφέρουν ότι πολλά στελέχη αρνούνταν-φοβούνταν να βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων που περιελάμβαναν και κούρεμα. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν, πολλές υποθέσεις έμεναν στάσιμες και το πρόβλημα παρέμενε άλυτο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια