Σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος «βλέπει» ο Στουρνάρας

536

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών , εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα.

Στα θετικά ο Γιάννης Στουρνάρας συνυπολόγισε την επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), εξέλιξη που όπως είπε θα επιτρέψει ομόλογα του Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO).

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε ότι εντός του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορέσουν να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος πάντως υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς όπως τόνισε το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίωνπαραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια», διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια