Στέλιος Φενέκος:Φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά σε ένα κράτος δικαίου

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

784

Ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών, μίλησε στην «Α» για το προσφυγικό και τις προεκτάσεις του και προτείνει ενέργειες με υψηλά ανθρωπιστικά κριτήρια για τη βοήθεια των παιδιών.

Θέλοντας να ακούσουμε τη θέση ενός μικρού κόμματος για το προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στη χώρα μας, μιλήσαμε με τον Στέλιο Φενέκο, υποναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. (1975-2010) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012.

– Κύριε Φενέκο, πώς βλέπετε το γεγονός ότι καταφθάνουν στη χώρα μας πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, και ερωτηματικά ταυτόχρονα, είναι η ύπαρξη πολλών ασυνόδευτων παιδιών μεταξύ των προσφύγων. Πολλά από αυτά έμειναν μόνα τους όταν έχασαν τους γονείς τους στο σκληρό ταξίδι τους μέχρι τη χώρα μας. Κάποια από αυτά τα έστειλαν οι γονείς τους μαζί με τους άλλους πρόσφυγες για να τα σώσουν, γιατί αυτοί δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να τα συνοδεύσουν. Υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες και υπόνοιες, από τότε που υπηρετούσα στο ΝΑΤΟ, ότι πολλά από τα παιδιά αυτά τα προωθούν τα ισλαμικά κέντρα προσηλυτισμού, που απεργάζονται τον εποικισμό της Ευρώπης, για να εκβιάσουν συναισθηματικά τους Ευρωπαίους και να αποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία τα προσφυγικά κύματα. Αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας αν σκεφτούμε ότι οι φανατικοί μουσουλμάνοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τους τα παιδιά ως κινητές βόμβες θανάτου. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά χάνονται στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές χώρες, θύματα των κακουχιών, αλλά κυρίως των εγκληματιών εμπόρων ανθρωπίνων οργάνων.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλά ανθρώπινα ιδανικά, μια χώρα όπου υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια χώρα δικαίου. Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά μέσα στο πλήθος των προσφύγων-μεταναστών, θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία γι’ αυτά από πολλές απόψεις.

– Ποιες ενέργειες από πλευράς του κράτους θα θεωρούσατε ενδεδειγμένες:

– Συγκεκριμένα, θεωρώ θετικό τα ασυνόδευτα παιδιά:
α) Να μη μένουν στους καταυλισμούς, αλλά σε ιδιαίτερα διαμορφωμένους χώρους και ορφανοτροφεία, για την κατάλληλη φροντίδα και προστασία τους.
β) Να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα υιοθεσίας από ελληνικές οικογένειες, ώστε να μείνουν στη χώρα μας και να προστατευθούν από τους κινδύνους που εγκυμονούνται αν συνεχίσουν το ταξίδι τους.
γ) Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για τη διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα.
δ) Με την ελληνική παιδεία που θα λάβουν, πολύ σύντομα θα ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία με δυναμικό τρόπο, ανανεώνοντας τον γερασμένο ελληνικό πληθυσμό.
Αυτές οι ενέργειες θα είναι ενέργειες με υψηλά ανθρωπιστικά κριτήρια, που θα σώζουν πολλές ανθρώπινες ζωές και θα δώσουν προοπτική και δυναμισμό σε όλον τον τόπο.

– Ποιον θεωρείτε αρμόδιο στον κρατικό φορέα για να προβεί σε τέτοιες ενέργειες;

– Κατ’ αρχάς, απαιτείται κατάλληλη επιχειρησιακή ηγεσία. Δηλαδή, θα έπρεπε να ανατεθεί άμεσα η διοικητική ευθύνη επιχειρησιακής οργάνωσης και συντονισμού όλης της επιχείρησης του προσφυγικού σε έναν πρώην Α/ΓΕΕΕΘΑ, ή Αρχηγό Γενικού Επιτελείου με συγκεκριμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες.

– Ποια στρατηγική θεωρείτε κατάλληλη για το προσφυγικό;

– Η Κοινωνία Αξιών έχει ήδη διαμορφώσει και προτείνει μια στρατηγική αποκατάστασης για το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Αυτή η στρατηγική συνίσταται από τρία σκέλη:

Σκέλος 1ο: Διεθνοποίηση, συνδρομή/απόφαση ΟΗΕ, Δικαστήριο της Ε.Ε.

1. Τη διεθνοποίηση του προβλήματος:
α) Με δυναμική εκστρατεία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κατάλληλες παραστάσεις στον ΟΗΕ, σε διεθνείς οργανισμούς, σε ηγέτες και σε διεθνή φόρα, με σκοπό την ενημέρωση, τη συνδρομή στη διαχείριση του μεγάλου αριθμού προσφύγων και στην πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτικής διευθέτησης και ειρήνευσης στη Συρία.
β) Είναι αναγκαίο πλέον να δούμε το προσφυγικό στην πραγματική του διάσταση ως πρόβλημα ασφαλείας και να το αναδείξουμε πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, για την ευρωπαϊκή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς και να δρομολογήσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για «αποκατάσταση» και όχι «απλή διαχείριση».
γ) Κατάλληλη πρόκληση απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί της αναλογικότητας της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., με αξιοποίηση ενδεχομένως της επείγουσας προδικαστικής διαδικασίας. Η νομική οδός που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με έμπειρους νομικούς που γνωρίζουν άριστα το ευρωπαϊκό σύστημα δικαίου.

Σκέλος 2ο: Ρήτρα επαναπατρισμού, διαχωρισμός, διασπορά

2. Αυτή η «αποκατάσταση» θα πρέπει να ξεκινά:
α) Από την απλή «ρήτρα επαναπατρισμού», που θα γνωρίζει σε όλους τους πρόσφυγες ότι θα επαναπατριστούν όταν αποκατασταθεί η ειρήνη στις περιοχές στην πατρίδα τους.
β) Να συνοδεύεται με ένταση και εμμονή από τις αρχές ελέγχου και πληροφοριών στην πλήρη καταγραφή και επαναπατρισμό των παράνομα διαμενόντων Πακιστανών, Αφγανών, Ιρανών και άλλων εθνοτήτων.
γ) Είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα πλήρους διασποράς των προσφύγων/μεταναστών αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε όλη την επικράτεια της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίησή τους.
δ) Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση όλων των κυβερνήσεων όσον αφορά την εφαρμογή ισονομίας για όλους τους κατοίκους σε κάθε χώρα, χωρίς υποχωρήσεις στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες που παραβιάζουν τους νόμους.

Σκέλος 3ο: Ελεύθερο κράτος, ανοικοδόμηση, δημοκρατικός στρατός, επαναπατρισμός

3. Το τρίτο σκέλος της «στρατηγικής της αποκατάστασης» πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:
α) Να αρχίσει άμεσα, με πρώτο και καλύτερο μέτρο την έναρξη πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος υπό το Σ.Α. του ΟΗΕ και χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι.
β) Να διασφαλιστεί η περιοχή της Συρίας που να αποτελέσει το «ελεύθερο κράτος της Συρίας», το οποίο να απολαμβάνει τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του από τη διεθνή κοινότητα και το οποίο να βαίνει συνεχώς διευρυνόμενο, με τη σταδιακή απελευθέρωση και άλλων περιοχών.
γ) Στην απελευθερωμένη και ασφαλή αυτή περιοχή να στραφούν οι πόροι της διεθνούς κοινότητας και να ξεκινήσει ταχύτατα η ανοικοδόμηση και δημιουργία δομών, ώστε να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων.
δ) Να διαμορφωθούν και να εγκαθιδρυθούν κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια επαναπατρισμού των προσφύγων, στην περιοχή αυτή του ελεύθερου συριακού κράτους.
ε) Τη δημιουργία το ταχύτερο δυνατόν «δημοκρατικού συριακού στρατού», που να οργανωθεί με ηγετικά στελέχη του ελεύθερου συριακού κράτους και επιστράτευση μεγάλου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται τώρα στις ευρωπαϊκές χώρες, ηλικίας 18-40 ετών και οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια στράτευσης (χωρίς οικογένεια, υγιείς κ.λ.π.).
στ) Αυτός ο δημοκρατικός στρατός από Σύρους πρόσφυγες θα οργανωθεί, εκπαιδευθεί κατάλληλα από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, με σκοπό να αποτελέσει την εγγυήτρια δύναμη για τη διασφάλιση της ειρήνης στο ελεύθερο κράτος της Συρίας.
ζ) Ας θυμηθούμε ότι το ίδιο συνέβη και με τους Έλληνες, τους Γάλλους, τους Πολωνούς, τους Τσέχους κ.λ.π. που διέφυγαν από τις χώρες τους κατά τον Β’ Π.Π.
η) Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν συνεργασία από τις διεθνείς δυνάμεις που εμπλέκονται στη Συρία, ώστε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση, υπό την αποφασιστική αρμοδιότητα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα…

– Εχετε να μας δώσετε ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε;

– Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τη μετανάστευση και τη δυναμική που μπορούν να έχουν νέοι και εργατικοί άνθρωποι, καθώς και να γίνει χώρα δημιουργικότητας και όχι κέντρο δουλεμπορίου!

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια