«Σπείρες ονείρου» στην Αστυπάλαια

35 έργα που παρέμεναν στο εργαστήριο της Μαρίας Χατζηγάκη για χρόνια παρουσιάζονται στη "Δεξίμι Art Shop"

603

 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Στη Χώρα της Αστυπάλαιας, που βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η «ζωή» και η δραστηριότητα του νησιού, η «Δεξίμι Art Shop» σε συνεργασία με τον Γιώργο Οράτη, ιδρυτή της The Pulse Gallery παρουσιάζει θεματική έκθεση με άξονα το έργο της Μαρίας Χατζηγάκη που θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Θέμα της έκθεσης είναι «η σπείρα», το αρχέγονο αυτό σύμβολο της ζωής, που τόσο πολύ χαρακτηρίζει το έργο της ζωγράφου και υπάρχει ανεξίτηλα χαραγμένο στον νεολιθικό οικισμό στο Βαθύ της Αστυπάλαιας εδώ και 3.000 χρόνια. Η καταγραφή όλων αυτών των ευρημάτων είναι το αποτέλεσμα συστηματικών ανασκαφών και ερευνών, που καθιστούν το νησί τόπο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, οι σπείρες της Χατζηγάκη αποτελούν το κοινό στοιχείο που συνδέει την καλλιτέχνιδα με την Αστυπάλαια.

Καθυστερημένη συνάντηση

Σαν μια συνάντηση που έγινε καθυστερημένα, 5.000 χρόνια μετά, οι περίπλοκες σπείρες της καλλιτέχνιδος συναντούν τη λιτή, αρχέγονη σπείρα που βρίσκεται εδώ και χιλιετίες επίκρουστα δημιουργημένη στα βράχια που περικλείουν τον νεολιθικό οικισμό στο Βαθύ.

Χάρη στη σπουδή του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου, μελετητή και συμβούλου τέχνης, ο οποίος μελέτησε τα έργα που παρέμεναν στο εργαστήριο της Χατζηγάκη για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο της, παρουσιάζεται σήμερα στην Αστυπάλαια σ’ αυτόν τον χώρο τέχνης.

Το έργο

Το έργο της κατατάσσεται στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης, με έντονη συνάφεια με τη μανιέρα των Πόλοκ και Ρόθκο.

Κατά την πιο κατασταλαγμένη της περίοδο η δουλειά της θυμίζει έντονα τη γεωμετρική σχολή της Ολλανδίας με γραμμές και κύκλους να περιπλέκονται έχοντας ως κύρια στοιχεία την αφαίρεση και την απλοποίηση.

Έτσι, τα έργα της καταλήγουν στις σπείρες, στοιχείο που ως σταθερό σημείο αναφοράς κατακλύζει τις σπουδές όσο και τους πίνακες της ύστερης περιόδου της καλλιτέχνιδος.

 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ενότητα «Ψαλμοί του Δαυίδ», που εμπεριέχουν όλα τα χαρακτηριστικά της στοιχεία συνδυαστικά με θρησκευτικά κείμενα που έχουν ενσωματωθεί με καλλιγραφική γραφή σε γεωμετρικούς σχηματισμούς. Άλλο ένα στοιχείο, θρησκευτικότητας αυτή τη φορά που συνδέει την κεντρική ιδέα της έκθεσης με θρησκευτικότητα του νησιού.

Η «Κροκάλα»

Ο επιμελητής  Γιώργος Οράτης, συνδέοντας άρτια τα έργα της καλλιτέχνιδος με κοινό σημείο των εκθεμάτων τη σπείρα, εμπλουτίζει την έκθεση με το υπέροχο κεραμικό «Κροκάλα» του Γιάννη Βογιατζή και της Κίκας Χήναρη, με τα εξαιρετικά μπρούτζινα γλυπτά της Λένας Μορφογένη και με το επίχρυσο κόσμημα λαιμού.

Για τους ενδιαφερόμενους, «κροκάλα»(ετυμ.<αρχ. κροκάλη<κρόκη «στρογγυλεμένο βότσαλο») είναι τα σαράντα αριθμημένα δημιουργήματα από λευκό πηλό – φαγιάνς, με πυρρόχρωμα και σμάλτο ψημένα στους 1020°C, που διατίθεται στη «Δεξίμι Art Shop»

Η σκέψη πίσω από τη δημιουργία της περιέχεται στο παρακάτω κείμενο που τη συνοδεύει, όπως μας ανέφερε ο ίδιος ο επιμελητής.

 

«Κροκάλα»

 

Η σπείρα,

χαραγμένη στο άνοιγμα της κροκάλας,

εκεί που ξεκάνει η αέναη συνομιλία

του χθες με το σήμερα,

του σύμπαντος με τη γη,

του σκοτεινού πυρήνα

με το σμιλεμένο από τη φύση κέλυφος

 

Χρηστικά είδη τέχνης

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται τα κοσμήματα και τα χρηστικά είδη τέχνης με θέμα τη σπείρα και κατασκευή των καλλιτεχνών και σχεδιαστών υπό την επιμέλεια της The Pulse Gallery.

 

Who is who

 

Η Μαρία Χατζηγάκη γεννήθηκε στον Βόλο το 1926 και έζησε τη ζωή της μεταξύ Πηλίου, Αθήνας, Εύβοιας και Τρικάλων μέχρι τον θάνατο της το 2004.

Πρώτη έκθεση το 1955 στην γκαλερί Πέιν στο Κολωνάκι και τελευταία εν ζωή έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο το 1987.

Ατομικά ή ομαδικά έχει εκθέσει έργα της περίπου 100 φορές μεταξύ 1955 και 1987 σε Ελλάδα, Αμερική, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδά, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Σερβία και σε πολλές άλλες χώρες.

 

INFO

 

Σπείρες ονείρου

«Δεξίμι Art Shop»,

Χώρα Αστυπάλαιας

Ως 15 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια