Σοβαρά πλήγματα έχει δεχθεί η ελευθερία του Τύπου

679

K. Κρέτσος: «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα»

«Από το 1993 η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της Ουνέσκο. Και όχι τυχαία, μια που υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα» τονίζει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει: «Οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, κάποιες φορές αφήνουν και την τελευταία τους πνοή, μόνο και μόνο γιατί κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή γιατί αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Μάλιστα, ο τίτλος της φετινής έκθεσης για την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τιτλοφορείται: “Μια υποβάθμιση βαθιά και ανησυχητική”».

Αρνητικές αλλαγές

Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος, «η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης. Ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Από την άλλη, η συρρίκνωση των εσόδων τους λόγω της μείωσης της διαφήμισης, αλλά και του ανταγωνισμού από το Διαδίκτυο, έχει οδηγήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε δραστικές και όχι πάντοτε θετικές αλλαγές: ελαχιστοποίηση του προσωπικού, λίγες πρωτογενείς πηγές, κατάργηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας» και επισημαίνει: «Σε βάθος χρόνου το οικονομικό χτύπημα θα μπορούσε ν’ αποβεί μοιραίο για την ελευθερία του Τύπου».

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι «στο δύσκολο αυτό τοπίο, η χώρα μας, φέτος, μπορεί να πάρει μια μεγαλύτερη ανάσα Ελευθερίας του Τύπου, γιορτάζοντας το Βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη και την ομάδα του που περιλαμβάνει τον  Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη για την εξαίρετη αποτύπωση του προσφυγικού δράματος».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια