Σε 3 χρόνια, η κυβέρνηση εισέπραξε λιγότερα των €100 εκατ. από τις λίστες της φοροδιαφυγής

103

ην πορεία εσόδων από τις λίστες φοροδιαφυγής και από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων αποτυπώνει έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διαβίβασε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια» και προσθέτει σε άλλο σημείο «Αποδεικνύεται συνεπώς, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 3 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

 Ειδικότερα:

▪   Από τη «λίστα Λαγκάρντ», τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013 εως 17/9/2017, ανέρχονται, συνολικά, στα 45,3 εκατ. ευρώ.

▪   Από τη λίστα Μπόργιανς, που είχε γίνει σημαία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται στα 445 χιλ. ευρώ.

▪   Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το Μάιο του 2017, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία μεταβολή στα εισπραχθέντα ποσά έως το Σεπτέμβριο.

▪   Ανάλογη εικόνα ως προς τους ελέγχους υπάρχει και στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων ανέρχονταν στα 27 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013 – 2014, μειώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2016, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 3,1 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017.

▪   Τέλος, στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η εικόνα που παρουσιάζεται το 2017, όπως και το 2016, είναι  πολύ χειρότερη της περιόδου 2014 – 2015.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ που διαβίβασε στον κ. Σταϊκούρα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στο pdf

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια