Σε προ κρίσης επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων

256

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινούνται προς επίπεδα προ της κρίσης του 2009, ενώ τα κέρδη για τους επενδυτές από τους πορτογαλικούς τίτλους είναι τα μεγαλύτερα μετά από αυτά που δίνουν οι ελληνικοί τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg.

Η Ελλάδα είναι η σταρ των επιδόσεων στην περιφέρεια, με το επασφάλιστρο κινδύνου (σ.σ.: spread) των 10ετών ομολόγων της έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να έχει μειωθεί πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες) τους τελευταίους τρεις μήνες και να κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. Σε πρόσφατη έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων, η προσφορά ανήλθε στο 1,61 της έκδοσης, που είναι η υψηλότερη αναλογία από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις αρχές του 2015.
Τα ιρλανδικά ομόλογα κατατάσσονται, επίσης, στην πρώτη δεκάδα, σηματοδοτώντας μία στροφή για τις χώρες της Ευρώπης που υστερούσαν, καθώς ο κίνδυνος φεύγει από την αγορά μετά την αποτυχία να κερδίσουν στις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές οι υποψήφιοι κατά του ευρώ. «Τα περιφερειακά ομόλογα έχουν ακόμη περιθώριο να υπεραποδώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια της Societe Generale, προσθέτοντας: «Η προοπτική για ακόμη χαμηλότερη μεταβλητότητα είναι σπουδαία για όσους διακρατούν πιστωτικό κίνδυνο».
Συγκριτικά, η Ελβετία και η Γερμανία έχουν τα ομόλογα με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς έχει εκλείψει η ανάγκη των επενδυτών να τα αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο νίκης της Μαρίν Λεπέν που τάσσεται κατά του ευρώ. Το ισοζύγιο των κινδύνων δείχνει προοπτική περαιτέρω ανόδου για το ελληνικό χρέος (σ.σ.: οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους), με τη βαθμιαία βελτίωση της οικονομίας και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Pavilion Global Markets.

Η Commerzbank παραμένει επιφυλακτική στο να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την Ελλάδα και προτιμά την Πορτογαλία, όπου «λαμβάνει χώρα μία αντίστοιχη και ακόμη πιο εντυπωσιακή επίδοση», δήλωσε στέλεχός της. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν 10 μονάδες βάσης χθες και τα spread τους σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν περίπου 100 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια