Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία

630

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε την χώρα του τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ταγιπ Ερντογάν τονίζοντας  ότι η απόφαση δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες και πως εφαρμόζεται προκειμένου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Ωστόσο, χώρες – μέλη της ΕΕ ήδη εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τριών μηνών, ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο μετά τις πολύωρες συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, χθες το βράδυ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο τούρκος πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνουν νόμους, χωρίς να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο, καθώς και να περιορίσουν δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Πάντως η Γερμανία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί.

Ο Στάινμαγερ κάλεσε, επίσης, να αναληφθεί δράση μόνο κατά όσων «η εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί να αποδειχθεί» και όχι για «υποτιθέμενη πολιτική στάση».

Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τον τουρκο πρέσβη στη Βιέννη για εξηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του Ερντογάν.

Μετά τις συλλήψεις ή το «ξήλωμα» χιλιάδων στρατιωτικών και δικαστικών, εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους, όπως και χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και υπουργεία -ορισμένοι από τους οποίους σε υψηλόβαθμα πόστα.

Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα και έχουν απαλλαχθεί των καθηκόντων τους περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί. Εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ενώ απαγορεύθηκε σε ακαδημαϊκούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια