Σε δημοπρασία των Bonham’s η «Ιερή καρδιά του Ιησού» του Νταλί

378

O πίνακας «Coeur-Sacré de Jésus» του Σαλβαδόρ Νταλί, έργο του 1962, που δημιουργήθηκε την περίοδο της πνευματικής αναγέννησης και της στροφής στα θεία του καλλιτέχνη, θα βγει στο σφυρί στη δημοπρασία του οίκου Bonham’s «Ιμπρεσιονιστές και μοντέρνα τέχνη» στις 22 Ιουνίου. Η τιμή εκτίμησης του έργου υπολογίζεται στις 800.000-1.200.000 λίρες.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Σχεδιασμένο με στοχαστική ακαδημαϊκή τεχνική το «Coeur-Sacré de Jésus» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του έργου του Νταλί από την περίοδο μετά την επιστροφή του στη θρησκεία και τον κλασικισμό. Η επικρατούσα επιρροή των αναγεννησιακών δασκάλων στον Χριστό του Νταλί είναι προφανής, ιδιαίτερα εκείνη του Francisco de Zurbarán, του οποίου οι ρεαλιστικοί πίνακες μοναχών και μαρτύρων εμφανίζουν έντονες αντιθέσεις στον φωτισμό.

Πνευματική αφύπνιση του Νταλί

Το έργο (λάδι σε καμβά) μας δίνει μια εικόνα για τις προσωπικές πεποιθήσεις του δημιουργού του εκείνη τη στιγμή. Η πνευματική αφύπνιση του Νταλί και η ενασχόλησή του με θρησκευτικά θέματα, η οποία έχει ερμηνευτεί ως επιθυμία για ειρήνη μετά την κοινωνική και ψυχολογική εξάρθρωση που απορρέει από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επηρεασμένος από τους σουρεαλιστές, με τους οποίους ήταν στενά συνδεδεμένος στη δεκαετία του ’20 και του ’30, ο Νταλί δεν ζωγράφιζε τέτοια θέματα εκείνη την περίοδο. Ο πίνακας ήταν αποτέλεσμα μιας παραγγελίας από έναν αφοσιωμένο καθολικό και φιλάνθρωπο, τον Αμερικανό επιχειρηματία Harry G. John. Αυτό επέτρεψε στον Νταλί να μεταφέρει την ειλικρίνεια των ανανεωμένων πεποιθήσεών του.

Ο ουρανός στην καρδιά του ατόμου

Η India Phillips, διευθύντρια στο τμήμα της ιμπρεσιονιστικής και της σύγχρονης τέχνης στους Bonham’s, δήλωσε: «Το Coeur-Sacré de Jésus» του Σαλβαδόρ Νταλί είναι μια θαυμάσια απεικόνιση της θεωρίας του καλλιτέχνη ότι ο ουρανός βρίσκεται στην καρδιά του ατόμου, που τον ανακαλύπτει, με την ίδια πράξη πίστης. Μετά την επιτυχία της πώλησης του έργου ‘‘Figura de perfil’’ (‘‘La Hermana Ana Maria’’) για 2.049.389 ευρώ στη δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στους Bonham’s, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε ακόμη ένα μοναδικό παράδειγμα του έργου του Νταλί, το οποίο προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στην Ισπανία και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περιόδου στην καριέρα του».

Στην επικείμενη δημοπρασία του οίκου Bonham’s θα διατεθούν αρκετά ακόμη σημαντικά έργα:

Ανάμεσά τους μια πανέμορφη εκδήλωση της εκτίμησης που έτρεφε ο Μαρκ Σαγκάλ στην νεολαία, στην ομορφιά, στην αγάπη και στην αρμονία: Ο πίνακας του 1980 «Repos au bouquet de fleurs», ο οποίος έχει τιμή εκτίμησης 250.000-350.000 λίρες. Το έργο «Rosen und Flieder» που ζωγράφισε ο Lovis Corinth στο Βερολίνο το 1918 εκτιμάται ότι θα πουληθεί 250.000-350.000 λίρες.

Ο μικρός Claude του Ρενουάρ

Το έργο «Tête d’enfant ou enfant à la marinière» του Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ είναι μέρος μιας σειράς έργων του ζωγράφου που απεικονίζουν παιδιά. Σε αυτή τη σειρά περιλαμβάνεται και το πορτρέτο  του νεαρού γιου του, Claude. Η εκτίμηση του πίνακα είναι 180.000-220.000 λίρες. Στα τοπ λοτ της πώλησης θα συναντήσουμε ακόμη κάποια σπάνια έργα ζωγραφικής καθώς και πίνακες με «δυνατές υπογραφές» της σύγχρονης τέχνης. Το έργο του Ρενέ Μαγκρίτ «Le bain de cristal» εκτιμάται ότι θα πουληθεί 150.000- 200.000 λίρες.

«Tête d’enfant ou enfant à la marinière» του Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ

Το έργο του Louis Valtat «Femme sur les rochers rouges, Agay» έχει τιμή εκτίμησης 130.000- 180.000 λίρες. Το έργο «Le champ de courses de Deauville» του Ραούλ Ντιφί εκτιμάται ότι θα πουληθεί 180.000- 220.000 λίρες. Από 180.000 – 220.000 λίρες επίσης εκτιμάται ότι θα πουληθεί ο πίνακας του Μορίς ντε Βλαμένκ «Les toits de Paris».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια