Σε δεύτερη ανάγνωση το σκοτάδι γίνεται φως

601

Αλέξανδρος Δημητριάδης :«Δεύτερη ανάγνωση»

«Ο καλλιτέχνης καταγράφει με μαύρο και γκρι έναν κόσμο κλειστό και μυστικό στους παρείσακτους, αλλά μαγικό και αέρινο όπως ακριβώς είναι ο ιδιωτικός εσωτερικός μας κόσμος»
Είκοσι έργα του παρουσιάζει στη νέα του ατομική έκθεση, στα Χανιά, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στο Μέγαρο Δημαρχείου Χανίων, και θα διαρκέσει ως τις 9 Σεπτεμβρίου (Επιμέλεια: Μεγακλής Ρογκάκος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης).
Η θεματική της έκθεσης «Δεύτερη Ανάγνωση» είναι τρυφερή και ευαίσθητη. Οι επιμελητές επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν άρτια 20 έργα του Δημητριάδη που δημιούργησε την τριετία 2013-2016. Όλα τα έργα έχουν ιχνογραφηθεί με γραφίτη πάνω σε χαρτί με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα γράμματα της αλφαβήτου όσο και σε λέξεις-κλειδιά που έχουν ξεχωριστή βαρύτητα στη νοηματική ολοκλήρωση της πεμπτουσίας των ιδεών του καλλιτέχνη.
Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει: «Το παράδοξο στα έργα του Δημητριάδη είναι τόσο πολύπλοκο όσο είναι και απλό, σαν την έννοια της χαρμολύπης που εντοπίζεται σε ένα χαμόγελο θλίψης. Εν πρώτοις, οι εικόνες του δεν είναι εύπεπτες, αλλά πυκνές σε γραφή, που τις κάνει να μοιάζουν αδιαπέραστες και βαριές».

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της πρώτης εντύπωσης

«Όμως τούτη η πρώτη εντύπωση έχει μια αβάσταχτη ελαφρότητα. Το προσχηματικό τους σκοτάδι μπορεί σε μια δεύτερη ανάγνωση να γίνει αντιληπτό ως φως. Μας φέρνουν στον νου τη σκέψη του Ηράκλειτου που μοιάζει σκοτεινή, ενώ βρίθει από τόσο φως όσο θα ζήλευε και ο ήλιος. “Αγγελικό και μαύρο, φως”, όπως συνόψισε στην ποιητική του σοφία ο Γιώργος Σεφέρης».
Ο επιμελητής Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης αναφέρει: «Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης καταγράφει με μαύρο και γκρι έναν κόσμο ερμητικά κλειστό στους παρείσακτους εισβολείς που δεν διαθέτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου. Κλειστός, μυστικός, μαγικός, αέρινος, ιδιωτικός εσωτερικός κόσμος. Σύνεργα, εργαλεία, σύμβολα, γράμματα και λέξεις κρατούν κομβικές συντεταγμένες και καθοδηγούν τον μίτο της εξέλιξης πάνω ψηλά στον αέρα, κάτω μέσα στη γη, στο κάπου, στο τέλος, στο πουθενά. Στη Χώρα των Θαυμάτων, στη χώρα των παιδικών ονείρων, στον εσωτερικό μανδύα των μύχιων ελπίδων και φόβων του δημιουργού.
Ανάμεσα σε άυλες μορφές, φάσματα και φαντάσματα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρεισφρέει αθόρυβα πίσω από μάσκες, μέσα από κάτοπτρα, κάτω από το αστείο καπέλο ενός γελωτοποιού –παιδί πάντα ο ίδιος–, πρωταγωνιστής στα όνειρα που επικίνδυνα ισορροπούν στα όρια του εφιάλτη».

ΧΑΝΙaRT 2016

Η έκθεση «Δεύτερη Ανάγνωση» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων», που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.
Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου και παράλληλα ασχολήθηκε με την εικαστική δημιουργία.
Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε δύο ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, στη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια