Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα – Ξεκίνησε η πορεία – Φόβοι για επεισόδια [pics]

475

Η καθιερωμένη μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία που αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της χούντας ξεκίνησε στις 15:00 και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από νωρίς το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου είναι ανοιχτές για το κοινό.

Αντιτρομοκρατική, ΜΑΤ και χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την Αθήνα
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει από το πρωί σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο», προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες απρόβλεπτες καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε υπηρεσία και έχουν εντολές να μην επιτρέψουν να ξεσπάσουν επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων που ενδεχομένως να παρεισφρήσουν στην πορεία για τον εορτασμό της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Αστυνομικοί με περιπολικά και ομάδες ΔΙΑΣ πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί στα «επικίνδυνα» σημεία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τρομοκρατικού χτυπήματος. Παράλληλα, στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Πάντως, οι εντολές που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται, σε περίπτωση εκτρόπων, η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας και να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν. Ενδεικτικό είναι πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να ριχτούν στη μάχη μόνο αν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε αριθμούς: 

  • 7.000 ένστολοι
  • Από αυτούς, οι 2.000 ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων
  • 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης)
  • 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης)

Το σχέδιο προστασίας της Αθήνας
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων και επικίνδυνων καταστάσεων θα αναπτυχθεί στα παρακάτω στάδια:
Φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της αμερικανικής πρεσβείας, της Βουλής και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επόπτευση όλων των δρόμων από τους οποίους θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία, θα απομακρύνουν και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
Φύλαξη των χώρων του Πολυτεχνείου για το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του ιδρύματος.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια