Σαρκοζί: Διακοπή των διευρύνσεων και υπογραφή νέας συνθήκης ΕΕ

413

Κάνοντας λόγο για «μεγάλη κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών χαρακτήρισε κατεπείγον ζήτημα την «επανίδρυση» της Ευρώπης μέσω της σύνταξης νέας συνθήκης.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι: «Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας. Από την άλλη, η Ευρώπη – των 27 πλέον – δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο.»

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρκοζί ζητεί μία σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. η οποία «να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη νέας συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της». Προτείνει μάλιστα να βασιστεί αυτή η συνθήκη σε πέντε πυλώνες: «το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εγκαθίδρυση οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, την εστίαση σε 10 στρατηγικές προτεραιότητες και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών».

Τέλος, ο Πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών υπογράμμισε ότι: «Η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας και η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη.»

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια