Πώς κερδήθηκε η πρώτη παρτίδα

Oι 2 + 1 εξελίξεις πριν από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

101

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά φέτος και δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες ολοκληρώθηκε τελικά επιτυχώς. Όσο και να αντιδρούμε με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι ιδιαίτερα θετικό: ότι δηλαδή βγήκαμε στις αγορές σε μια περίοδο που το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από αρνητικό.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σε όλον τον κόσμο υπήρχε ένα μίνι κραχ. Σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Με φοβισμένους και ανήσυχους επενδυτές καταφέραμε να αντλήσουμε το ποσό που θέλαμε, οι προσφορές έφτασαν τα 7 δισ. και το επιτόκιο στο 3,5%.

Η έκδοση φυσικά ήταν προστατευμένη. «Ντιλαρισμένη» να το πούμε διαφορετικά. Ξέραμε δηλαδή, πάνω – κάτω, ποιοι θα αγοράσουν και ποιοι θα συμμετάσχουν. Έτσι γίνεται συνήθως όταν μια χώρα απέχει για χρόνια από τις διεθνείς αγορές.

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι εύκολο για κάποιον να σε εμπιστευτεί για τα επόμενα επτά χρόνια, όταν γνωρίζει ότι δεν θα είναι εύκολα για την ελληνική οικονομία. Αυτή η περίοδος που θα είναι στον «αέρα» το νέο ομόλογο που βγάλαμε θα ξεπερνά και την αυστηρή εποπτεία των «θεσμών».

Πριν η Ελλάδα βγει στις αγορές, όμως, υπήρξαν τρεις εξελίξεις που έδωσαν τον δικό τους «τόνο»:

Α) Το παγκόσμιο μίνι κραχ. Κατάρρευση όλων των χρηματιστηρίων, ακόμα και του ελληνικού. Υπήρξαν σημαντικότατες πιέσεις πάνω στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο. Το κλίμα, αν μη τι άλλο, δεν ήταν θετικό για να βγει μια χώρα στις αγορές.

Β) Η έκθεση της UBS για την Ελλάδα. Ήταν μια θετική έκθεση για τη χώρα μας που ήρθε τη στιγμή που όλοι έβλεπαν «μαύρα» σύννεφα. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη χώρα μας, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι προβλέπουν οι «θεσμοί».

Γ) Το Euroworking group. Πληροφορίες και φήμες έλεγαν ότι η συνεδρίαση που θα γινόταν μετά την έξοδο στις αγορές δεν θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα. Το αντίθετο, μάλιστα. Οι «θεσμοί», έλεγαν οι ίδιες διαρροές, θα μας «κουνούσαν το δάχτυλο» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πιέζοντας τη χώρα να τους επεκτείνει σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κανονικότητα

Η νέα έξοδος στις αγορές και η άντληση σχεδόν 3 δισ. ευρώ έχει πολλές ερμηνείες και… θετικές επιπτώσεις. Αρχικά, στρώνεται το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το θέμα είναι κυρίως τεχνικό, αφού η Ελλάδα δεν έχει αποδόσεις σε όλα τα ομόλογα. Για παράδειγμα, δεν είχαμε 7ετές ομόλογο, άρα η καμπύλη των επιτοκίων δεν υπήρχε σε όλα τα ομόλογα. Αυτή είναι η κανονικότητα στην οποία θα πρέπει να επιστρέψουμε.

Είναι και μια καλή προετοιμασία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2018 και μετά θα πρέπει να αντιμετωπίζει «face to face» τις διεθνείς αγορές χωρίς τη στήριξη των «θεσμών».

Γιαυτό και «χτίζεται» το… μαξιλάρι ασφαλείας που έχουμε ακούσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτά τα 3 δισ. από το νέο ομόλογο θα πάνε στον «κουμπαρά» που φτιάχνει το Δημόσιο, ώστε μέχρι τον Αύγουστο να έχει στην «άκρη» σχεδόν 19 δισ. ευρώ. Ο λόγος απλός: αν κάποια στιγμή οι αγορές δεν μας δανείζουν ή μας δανείζουν με απαγορευτικά επιτόκια για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε θα καλύπτουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις με αυτά τα 19 δισ. ευρώ.

«Θα βρούμε λύση»

Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Ήρθε την ημέρα που άνοιξε και έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Ο Μοσκοβισί για μία ακόμα φορά ήταν ιδιαίτερα θετικός για την Ελλάδα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προκαλέσουμε εισβολή από αξιωματούχους της Ε.Ε., το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική [κυβέρνηση] να διαχειρίζεται τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. Ακολούθως, έχουμε το θέμα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια