Πόσα χρήματα χάνουν νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς

1486

Οι μεταβολές που επιφέρει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τοπίο καταργεί τη βασική έννοια της ασφάλισης, που είναι η ανταποδοτικότητα.

Οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη. Ταυτοχρόνως, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων, από κοινού με την αύξηση της φορολογίας.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς επέρχονται:

-Μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%.

-Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους.

-Μείωση των αναπηρικών ως και 40%.

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.

-Μειώσεις σε εφάπαξ ως 15% και μερίσματα κατά 32%. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

-Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου.

-Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.

Οι υπάρχουσες συντάξεις

Οι υπάρχουσες συντάξεις θα επανυπολογισθούν με το νέο τρόπο (εθνική – αναλογική σύνταξη) και σύμφωνα με τον συντάξιμο μισθό που υπολογίστηκε για τη χορηγηθείσα σύνταξη.

Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που ίσχυε στις 31.12.2014. Η οποιαδήποτε διαφορά προκύψει συμψηφίζεται – από την 1.1.2019 – με τις αυξήσεις των συντάξεων ώσπου να εξαλειφθεί.

Τέλος, η προσωρινή σύνταξη που χορηγείται ως την έκδοση της οριστικής σύνταξης θα υπολογίζεται στο 50% των μηνιαίων αποδοχών των προηγούμενων δώδεκα μηνών πριν από τη συνταξιοδότηση.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια