«Πόλεμος συναισθημάτων»

Της Ειρήνης Πιτσόλη

683

Έκθεση της Κατερίνας Σταμπολίτη στο κέντρο τέχνης Πανταζίδης

«Η ζωγραφική χειρονομία και ο αυθορμητισμός έκφρασης αποτελούν το στίγμα της καλλιτέχνιδος»

Στο Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης Πανταζίδης θα εγκαινιαστεί στις 23 Μαΐου 2016 η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Σταμπολίτη, με τίτλο «Νερό και Χ(ρ)ώμα».

 

Ένα παιχνίδι χρώματος με τον «πόλεμο των συναισθημάτων». Αυθορμητισμός και εσωτερικότητα χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική της. Δεν πρόκειται για τέχνη ανάμνησης, παράστασης, αλλά για τέχνη συναισθήματος. Συναίσθημα γεμάτο αντιθέσεις και έντονη πλοκή που κατατάσσουν την καλλιτέχνιδα σ’ εκείνο το είδος χειρονομιακής τέχνης που επικεντρώνεται στον αυθορμητισμό της έκφρασης και στην ατομικότητα της δημιουργού.

Δύο ενότητες

Η καινούργια δουλειά της Κατερίνας Σταμπολίτη παρουσιάζεται σε δύο ενότητες. Το μαύρο και το άσπρο επικρατούν στην πρώτη ενότητα των έργων της, όπου οι άσπρες πινελιές, τελικά, αλλάζουν όλο το σκηνικό. Στη δεύτερη ενότητα κυριαρχούν το μπλε και το κόκκινο. Και εδώ άναρχες πινελιές χρώματος δημιουργούν την τελική ανατροπή στην εικόνα, απογειώνοντας τη φαντασία.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε πίνακας αποκτά τη δική του μορφή ύπαρξης, τη δική του ζωή, απελευθερώνοντας την ψευδαίσθηση αναπαράστασης και ενεργοποιώντας τη δύναμη του ασυνειδήτου και του φανταστικού. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μια τέτοια ζωγραφική ως το εικαστικό ισοδύναμο εκείνου που στη λογοτεχνία ονομάζεται ελεύθερη ή αυτόματη γραφή.

Η Κατερίνα Σταμπολίτη, μιλώντας για την έκθεση και το έργο της, μας είπε:

«Κάποιοι κρατούν ημερολόγιο. Γεμίζουν τις σελίδες του. Το δικό μου ημερολόγιο είναι ο καμβάς, η παλέτα, τα πινέλα τ’ αλόγατα του εαυτού μου. Άλλοτε αφηνιάζουν και άλλοτε χλιμιντρίζουν χαρούμενα… Πηγή έμπνευσης: οι εικόνες, καθημερινές-ανθρώπινες, από τον δρόμο, το γραφείο, το σούπερ μάρκετ. Η μυρωδιά του γιασεμιού, η γεύση του φαγητού, του γλυκού. Το διάβασμα ενός βιβλίου.

Το δικό μου στίγμα είναι ζωγραφική χειρονομία, αυθορμητισμός έκφρασης. Είναι αυτό που στη λογοτεχνία ονομάζεται ελεύθερη ή αυτόματη γραφή.

Η νέα μου δουλειά περιλαμβάνει 45 έργα με ακρυλικά χρώματα και λειτουργεί σε ενότητες. Κυριαρχεί το άσπρο-μαύρο. Η θεματολογία αντλείται από τα συναισθήματα του ασυνείδητου. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο απόθεμα των ζωτικών δυνάμεων που κάθε άνθρωπος διαθέτει και στις οποίες φθάνουμε πρωτίστως με την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό το ζωγραφικό τοπίο τού είναι ανιχνεύω, αναδεικνύοντάς το σ’ ένα από τα συστατικά της ύπαρξης».

Info:

– Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης Πανταζίδης

– Στασινού 8, Αθήνα, Πλ. Προσκόπων, έναντι αγάλματος του Τρούμαν (μετρό Ευαγγελισμός)

– Τηλέφωνο: 6942075756

Who is who

 Η Κατερίνα Σταμπολίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Η ίδια μάς είπε: «Κατοικώ και εργάζομαι στην Αθήνα. Όταν ήμουν παιδί, το μόνο που μου άρεσε ήταν να ζωγραφίζω θρανία, ρούχα, τοίχους. Ξεθώριαζαν σιγά σιγά τα χρώματα, οι μαρκαδόροι, οι νερομπογιές. Τα μπλοκ ιχνογραφίας τοποθετημένα με τάξη στη βιβλιοθήκη και μαζί μ’ αυτά και εγώ. Και να ’μαι στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ιστορικό Αρχαιολογικό επέλεξα, αλλά και αυτό στη μέση έμεινε. Το 2000 έφυγε ο μπαμπάς μου. Επιστρέφοντας σπίτι, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω τον καμβά στο καβαλέτο. Τον Ιανουάριο του 2001 έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης. Το καλοκαίρι του 2002 ήρθε η δεύτερη στον χώρο τέχνης ΑΛΕΚΤΟΝ. Ακολούθησαν κι άλλες ομαδικές στον Δήμο Αθηναίων. Τον Ιούλιο του 2014 έκανα την τρίτη μου ατομική, στην πλαζ Γαλάζια Ακτή, στον Σχινιά, στην Αθήνα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια