Πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ η πρόκληση Ερντογάν

125

Πρώτο θέμα έγινε στα τουρκικά ΜΜΕ η πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όταν και έθεσε ζήτημα Δυτικής Θράκης και Αιγαίου ενώ σχεδόν επιχειρηματολόγησε γραμμή-γραμμή γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ενδεικτικός ο τίτλος της Μιλιέτ: «Την προσοχή σας όλων, ακούστε παρακαλώ τι είπε ο Ερντογάν» με την τουρκική εφημερίδα να επισημαίνει ότι έθεσε το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης.

«Έξαλλος ο Ερντογάν. Πόλεμος και βαριές εκφράσεις στις κοινές δηλώσεις» έγραψε σε έκτακτη ανάρτησή της η εφημερίδα Χουριέτ.

Για έναρξη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο η Τζουμχουριέτ.

Για ιστορική απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο κάνει λόγο η Σαμπάχ με την τουρκική εφημερίδα να σημειώνει ότι μετά από όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο Έλληνας ομόλογός του κατέβασε τους τόνους.

Mε ένταση ξεκίνησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σχολιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC το οποίο σημειώνει ότι «οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το «ABC News» κινείται και το αμερικανικό δίκτυο «Fox News» επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες του Tούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έγιναν σε τεταμένο κλίμα.

«Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα επί έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκία, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Τα σχόλια του Ερντογάν «δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα «, δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του να είναι λόγος για την κατασκευή γεφυρών κι όχι για την ανέγερση τειχών».

Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεξήχθησαν αμέσως μετά σε πιο ήρεμο κλίμα. «Υπήρχαν πάντα διαφορές μεταξύ των χωρών μας και οι θέσεις κάθε χώρας είναι γνωστές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα ​​από αυτές τις διαφορές, αναζητάμε κοινό έδαφος και ότι οι διαφορές αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προκλήσεις και υπερβολές», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Washington Post γράφει ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει από την Αθήνα τα σχόλιά του σχετικά με την ανάγκη «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλου ….οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς δυσάρεστες. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί κι έθεσε επίσης το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η συνθήκη δεν χρειάζεται «ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση».

Digital journal
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την επίσκεψή του  στην Ελλάδα , την πρώτη Τούρκου αρχηγού κράτους τα τελευταία 65 χρόνια, προκαλώντας τους οικοδεσπότες του με ρεβιζιονιστικές ομιλίες σε ότι αφορά τα σύνορα και καταγγελίες για τη μεταχείριση των Μουσουλμάνων.

Όπως αναφέρει το καναδικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Digitaljournal», σε αυτό που ονομάζεται «ιστορική» επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αθήνα παραμελεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής καταγωγής που διαμένει στη βόρεια Ελλάδα και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αγνοεί τις υποσχέσεις οικονομικής στήριξης που δόθηκαν πέρυσι σε αντάλλαγμα της βοήθειας της Τουρκίας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών .
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση … δεν έχει θέσει σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον οικονομικό τομέα (ενώ) τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Παυλόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους νομικούς εμπειρογνώμονες της χώρας, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

«Αυτή η Συνθήκη δεν είναι διαπραγματεύσιμη για εμάς … δεν απαιτεί αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση»,είπε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές ως πρωθυπουργός το 2004 και το 2010, θα μεταβεί αύριο στη Θράκη όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια