Πρόταση τραπεζών στην ΤτΕ για χαλάρωση των capital controls

721

Πρόταση για χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου απηύθυναν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να εξετάσει την πιθανότητα επαναφοράς της κατ’εξαίρεση κανονικής χρηματοδότησης (waiver), μέσω της αποδοχής κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες προτείνουν δύο σενάρια, σχετικά με τα capital controls:

Είτε να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 550 ευρώ, είτε να υπάρχει δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ (420 ευρώ Χ 4 εβδομάδες).

Ακόμα, στις προτάσεις των τραπεζών συμπεριλαμβάνεται άρση των περιορισμών για το «νέο χρήμα», δηλαδή δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα, με στόχο να αυξηθούν οι καταθέσεις, οι οποίες διαρκώς μειώνονται.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις οι τραπεζίτες ζητούν από την ΤτΕ να μπορέσει να αυξηθεί το όριο για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Όσον αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό οι τράπεζες ζητούν την απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Τέλος, υπενθυμίζεται σχετικά με την συνεδρίαση της Πέμπτης πως η ΕΚΤ είχε θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε μία κανονική ρευστότητα.

Πρώτη προϋπόθεση αποτελούσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ετοιμάζεται να κλείσει τις επόμενες μέρες, αφού βρεθεί λύση για το ΕΚΑΣ και τα κόκκινα δάνεια. Ενώ η δεύτερη προϋπόθεση είναι αν το σύνολο του προγράμματος τηρείται, αλλά και αν το χρέος είναι βιώσιμο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια