Πρόταση νόμου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

434

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε μια διοικητική πράξη για να αγοράσει τα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Λόρδο Ελγιν, ο οποίος τα είχε αφαιρέσει από την Ακρόπολη, αλλά είχε στο μεταξύ πτωχεύσει και δεν μπορούσε να τα συντηρήσει.

Έτσι, τα έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν έως σήμερα.

Σύμφωνα ωστόσο με το «ΝewEurope», 12 βουλευτές σκοπεύουν να παρουσιάσουν στη σημερινή επέτειο των 200 ετών από την υιοθέτηση των Μαρμάρων, νομοσχέδιο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με αίτημα να διορθώσει εκείνη τη διοικητική πράξη του 1816. Η πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Μαρκ Γουίλιαμς, με την υποστήριξη του Συντηρητικού, Τζέρεμι Λεφρόυ και άλλων 10 βουλευτών από το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα της Σκωτίας.

«Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης δεν θα έπρεπε να σέρνονται πριονισμένα μακριά από τα ερείπια του Παρθενώνα…», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που αιτιολογεί την πρότασή του: «Το 1816, το Κοινοβούλιο αποφάσισε καταχρηστική απόκτηση αυτών των εντυπωσιακών και σημαντικών γλυπτών από την Ελλάδα».

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια