Προς ένταξη στην Ασιατική τράπεζα Επενδύσεων η Ελλάδα

613

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – ΑΙΙΒ). Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Τράπεζα Επενδύσεων.

Μαζί με την Ελλάδα θα υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Στην περίπτωση που εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ίδια ομάδα που θα εκπροσωπούνται οι χώρες της Ευρωζώνης στο Δ.Σ. της ΑΙΙΒ.

Το μοντέλο διοίκησης της επενδυτικής τράπεζας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, προβλέπει πως οι χώρες που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. μέσω 12 επικρατειών. Εννέα επικράτειες αποτελούνται από χώρες της περιοχής και τρεις από χώρες εκτός Ασίας.

Η σύμβαση μεταξύ Ελλάδα και ΑΙΙΒ, όπως θα διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια