Πράσινο φως για μαζικές διευθετήσεις οφειλών

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας αναφορικά με την επίλυση των διαφορών

700

Πριν προλάβει να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (4469/2017) δέχθηκε ήδη τις πρώτες τροποποιήσεις του, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο για τα πρόσθετα μέτρα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Η πρώτη εισάγει μια σημαντική παράμετρο ως προς τη δικαστική επικύρωση των αναδιαρθρώσεων οφειλών, και η δεύτερη αναφέρεται στο ζήτημα των ευθυνών στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Γράφει ο Δημήτρης Γρ. Μπούκας

Πιο συγκεκριμένα: Με την πρώτη προσθήκη, επί της ουσίας, ενισχύεται η πλευρά των πιστωτών, είτε μετέχουν είτε όχι στη διαδικασία, αφού δίνεται η δυνατότητα σε πιστωτή να «τορπιλίσει» τη συμφωνία αναδιάρθρωσης σε περίπτωση που αμφισβητεί το ποσό της απαίτησής του, όπως αυτό προσδιορίστηκε από τον οφειλέτη, τον συντονιστή ή τον εμπειρογνώμονα, επιδιώκοντας τη δικαστική αναγνώριση του ύψους της απαίτησής του.

Το ζήτημα της ευθύνης

Σχετικά, τώρα, με το ζήτημα της ευθύνης των τραπεζικών στελεχών και των λειτουργών του Δημοσίου που θα μετέχουν στη διαδικασία αναδιαρθρώσεων οφειλών επιχειρήσεων, η σχετική πρόβλεψη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο (άρθρο 65) προβλέπει ότι τα στελέχη δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους σε αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων εφόσον είναι αφενός προς το συμφέρον του δανειστή και αφετέρου δεν αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο και τους εσωτερικούς κανονισμούς.

Για τα στελέχη του Δημοσίου, ποινική δίωξη θα μπορεί να ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ κατά των τραπεζικών στελεχών ύστερα από αίτηση τριμελούς επιτροπής που θα απαρτίζεται από έναν αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ζητούσαν τολμηρές αλλαγές

Η τελευταία τροποποίηση, που αποτέλεσε και θέμα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ «θεσμών» και κυβέρνησης, είναι πολύ σημαντική καθώς ανάβει το πράσινο φως για τις μαζικές διευθετήσεις οφειλών, όχι μόνο επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών. Και μπορεί να μην εισακούστηκαν οι φωνές των φορέων που ζητούσαν τολμηρές αλλαγές στον νόμο, π.χ. αναφορικά με την ενίσχυση του αριθμού των διαμεσολαβητών και αύξηση της αμοιβής τους, ωστόσο το πρώτο στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση της αγοράς αλλά και την αποτύπωση των «στρατηγικά κακοπληρωτών» οφειλετών.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας αναφορικά με την επίλυση των διαφορών. Την ώρα που, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στην Ελλάδα απαιτούνται περίπου 52 μήνες, η εξεύρεση εξωδικαστικών λύσεων αποτελεί αναγκαιότητα. Η αξιοποίηση των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών –σε μια διαδικασία που δεν θυμίζει σε τίποτα διαμεσολάβηση– συμβάλλει σίγουρα στην προώθηση της διαμεσολάβησης αλλά και των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής ΥΔΔΑΔ και υπεύθυνος του τομέα Συνεργασιών και Ανάπτυξης του ADRpoint, του πρώτου ιδιωτικού Κέντρου Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών στην Ελλάδα (boukas.dimitris@gmail.com).

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια